Vašington smislio kako prikriti poraz u Ukrajini! Još samo da Moskva to prihvati – Kijev se o tome ne pita!

Po već toliko puta viđenom modelu, zataškavanje poraza vodi se medijskim pričama o američko-europskoj inicijativi da režim u Kijevu navodno pristane na mirovne pregovore s Rusijom. I da, zapravo, za poraz treba kriviti Ukrajinu i njenog predsjednika Vladimira Zelenskog, jer Amerika navodno želi mir, ali njeni klijenti u Kijevu, eto, ne žele.

 

 

 

Tako je američka televizijska mreža NBC odredila smjer “doznavši” da je administracija predsjednika Josepha Bidena zabrinuta što je Ukrajina na izmaku snaga, dok Rusija, čini se, ima neiscrpne rezerve.

 

 

Navodno se, kako obično tvrde neimenovani izvori, vode pregovori s Kijevom kako bi se vodili navodni mirovni pregovori s Rusijom. Ti su pregovori, kako objašnjavaju ovi neimenovani izvori, nužni zbog razvoja rata i političkih događaja u Americi i Europi.

 

 

Očajnička potreba

 

Jedno od objašnjenja koje se nudi javnosti jest da je, kako to formuliraju vojni stručnjaci, rat u Ukrajini došao u “ćorsokak” i da zbog toga mora doći do pregovora. Rat, međutim, uopće nije “pat pozicija” i Rusija i dalje ima inicijativu, a nitko ne zna kakvi su daljnji planovi Rusije. Strahovi Zapada u velikoj mjeri proizlaze iz tog neznanja.

 

 

Ali iza svega stoji očajnička potreba da se poraz prikrije i osnovna činjenica da Zapad i Amerika više neće moći pomoći Ukrajini, a sama Ukrajina nema snage za rat.

 

 

Nema više ni podrške javnosti, čija je pažnja skrenuta na rat u Izraelu, a javnost je gotovo zaboravila Ukrajinu. I sva pomoć ide Izraelu. U Washingtonu se tvrdi da je Amerika do sada pomogla Ukrajini s 43,9 milijardi dolara te da je ostalo samo pet milijardi i pomoći više nema.

 

 

Bijela kuća i administracija predsjednika Bidena tvrde da nisu upoznati s ovim pregovaračkim idejama. Istodobno se nude priče kako se pomoć i oružje ne isplati ako nema dovoljno ljudi za borbu u Ukrajini. Opet se sugerira da su za poraz odgovorni Ukrajinci i predsjednik Zelenski.

 

 

Prva poruka njegovog izgubljenog statusa je zabrana posjeta Izraelu, a do jučer su ga vodili po svijetu kao nekog novog Dalaj Lamu. Ali ni Zelenski “ne popušta” i promijenio je komunikaciju sa Zapadom.

 

 

Britanski tjednik “Spectator” navodi da ako je donedavno Zelenski govorio “dajte nam više i brzo ćemo pobijediti”, sada kaže “dajte nam više ili će se ovo vući u nedogled”. Taj tjednik ocjenjuje da Zelenski na taj način želi igrati na strah Zapada od dugotrajnog sukoba s Rusijom.

 

 

Sve je to jedan besmisleni “račun bez krčmara” i obmanjivanje američke javnosti i američkih saveznika. Jer nitko ne zna poziciju Rusije i njezine planove. A ishod rata odredit će tko god pobijedi.

 

 

Administracija predsjednika Bidena priznaje da nemaju pojma je li ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pregovarati s Ukrajinom. Dnevni list Washington Post doznaje da kakva god bila buduća sudbina Ukrajine, Amerika “neće riskirati izravan sukob s Moskvom zbog pobjede Rusije u Ukrajini”.

 

 

Novine priznaju da će pobjeda Rusije u Ukrajini biti “strašan udarac američkim interesima, ali ne toliko strašan da bi Washington riskirao nuklearni rat” s Rusijom.

 

 

Francuski “Figaro” istovremeno ocjenjuje da će Washington odgovornost prebaciti na Vladimira Zelenskog.

 

 

Takvo stajalište Zapada izazvalo je “paniku i bijes” u Kijevu uz povike da se “Zapad ne smije umoriti od Ukrajine”.

 

 

Predsjednik Zelenski također je apelirao na članove američkog Kongresa da ne odustaju od vojne pomoći jer bi, tvrdi, alternativa takvoj blokadi mogao biti rizik od mogućeg ruskog napada na zemlje NATO-a, što bi u sukob uvuklo američke vojnike.

 

 

Zelenski, koji izgleda kao netko tko Zapad drži kao taoca, čak tvrdi da je Ukrajina na prvoj liniji obrane “zapadne demokracije, Europe i naših zajedničkih vrijednosti”. Istodobno je upozorio da bi bilo kakvi pregovori zahtijevali povlačenje Rusije.

 

 

No, iako prepisana iz udžbenika zapadne propagande straha, njegova poruka nikoga nije uplašila. Ukrajinski predsjednik, kako se ocjenjuje u političkim i vojnim krugovima u Washingtonu, morat će se pomiriti s prepuštanjem teritorija Rusiji tijekom eventualnih mirovnih pregovora.

 

 

U tim se krugovima doznaje da se s tim već počinju slagati i Amerikanci. A Zapad već gura Ukrajinu prema prihvaćanju odricanja od svog teritorija i Ukrajina više ne može utjecati na stanje na političkom i vojnom planu, koliko god joj novca i oružja Zapad davao.

 

 

Jedan od planova administracije predsjednika Bidena je reći američkoj javnosti da su u Americi zapravo pobijedili jer su spriječili Rusiju da uzme cijelu Ukrajinu, nego samo ono što je dosad osvojila. To bi se “prodalo” američkoj javnosti.

 

 

Među zapadnim saveznicima, čini se, uloge su podijeljene, pa sve počinje sličiti na stari model “dobar i loš inspektor”.

 

 

Zapravo, vrlo je kaotično i Ukrajinci umiru svaki dan. Prije nekoliko dana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je Kijev po šesti put od početka rata i istaknula da je Ukrajina napredovala na brojnim poljima, posebice u reformama pravosuđa.

 

 

Vjerojatno u zabrani crkve, ruskog jezika i disidenata pa i njihovoj likvidaciji. Također, ocijenila je, Ukrajina je ostvarila “izvanredan napredak” prema ulasku u Europsku uniju (EU).

 

 

EU je već dala 83 milijarde dolara ratne pomoći Ukrajincima i planira poslati još tri milijuna eura, dodala je Von der Leyen i prenijela uvjeravanja da će EU stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

 

 

Na to je Zelenski, kako prenose mediji, odgovorio da je ukrajinska vlada “već provela sve korake potrebne za ispunjavanje uvjeta za prijem u EU”.

 

 

Sve je postalo nadrealno

 

Istovremeno, premijer Mađarske, zemlje članice EU i NATO-a, Viktor Orbán izjavio je kako je postalo jasno da je europska strategija koja je još uvijek na snazi, a tiče se Ukrajine, “potpuni promašaj”. .

 

 

Orban je istaknuo kako “Europa želi da se Ukrajina nastavi boriti, a oni će ih financirati i davati im oružje. Misle da će Ukrajina pobijediti, a Rusija izgubiti, te da će na kraju moći smijeniti vodstvo Rusije i pregovarati s novim vodstvom.” .

 

 

Međutim, Orbán tvrdi da postoji i plan B za koji se Mađarska zalaže, a uključuje podršku miru i sigurnosti. “Pozivamo na mir i izgradnju nove sigurnosne infrastrukture, koja će biti prihvatljiva i Ukrajini i Rusiji”, rekao je mađarski premijer.

 

 

Orbán nije rekao što bi taj plan B mogao značiti, a u zapadnim političkim krugovima tvrdi se da takav plan ne postoji, osim sve prisutnijih razmišljanja o povlačenju iz rata u Ukrajini.

 

 

Da bi se te praznine prikrile, nudi se priča o nekakvom strateškom dijalogu Amerike i Rusije. Takav dijalog ne samo da ne postoji, on nije ni realan. Naravno da će se to jednog dana dogoditi, ali za sada to nije realno. A kada se to dogodi, stavovi i Rusije i Amerike bit će potpuno drugačiji nego što se trenutno zamišlja u Washingtonu.

 

 

Ratovi jednog dana moraju prestati, ali to nije rješenje za probleme Zapada koji vode globalnom uništenju. Moć Zapada i njegova dominacija je u opadanju, ali je globalni poredak još uvijek gotovo nemoguć bez tog dijela svijeta.

 

 

Zapadu je stoga potrebna potpuna promjena mentaliteta, promjena pristupa problemima u svijetu. Zapad više nije centar svijeta i još uvijek se ponaša kao da jest.

 

 

Naravno, to je velika iluzija i današnji Zapad nema kapacitete nositi se sa svjetskim problemima. Vojna sila i već otrcana propaganda nisu dovoljni kao i uvijek. Ali oni ne odustaju i teško da će se uskoro dogoditi promjene u svjetonazoru Zapada. A dok se to ne dogodi, bit će novih ratova, što dokazuje i sadašnji rat u Izraelu.

 

 

A ratni porazi kao da nisu bitni. U Ukrajini se poraz već dogodio, a prikrivanje poraza je ujedno i nagovještaj da takozvani kolektivni zapad polako odustaje od rata i Ukrajine i samo traži povoljan trenutak i način da se to predstavi domaćoj javnosti. Kao i bijeg iz Afganistana prije dvije godine. Kako Englezi kažu, “sve će završiti u suzama”.

 

 

 

Jutarnji list - Činilo se kao da Putin besciljno udara po Ukrajini, ali sad je jasno što mu je cilj

 

(Informer)

(346)

Vašington smislio kako prikriti poraz u Ukrajini! Još samo da Moskva to prihvati – Kijev se o tome ne pita!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-