Na aerodromu Sarajevo priveden Mirel Karajić: Ženi zabranio da radi, pa otišao da ratuje u Siriji

Mirel Karajić (30) iz Velike Kladuše uhapšen je sinoć na Međunarodnom aerodromu Sarajevo zbog sumnje da je od novembra 2014. do juna prošle godine bio na sirijskom ratištu, gdje je ratovao na strani terorističke organizacije Islamska država.

 

 

“Nezavisnim” je potvrđeno da je riječ o bezbjednosnim agencijama odranije poznatom mladiću, vehabiji koji je mir u svojoj državi zamijenio ratom u tuđoj uprkos tome što ima dvoje djece.

 

Spekuliše se da je on, navodno, zabranio svojoj supruzi, inače nastavnici, da radi u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Kladuši, čime je slijedio propise vehabijskog pokreta kojem je pripadao.

 

Karajića su, u nastavku akcije “Damask”, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili po naredbi Tužilaštva BiH i to nakon što su ga isporučile turske vlasti.

 

“On je, dakle, ranije uhapšen u Turskoj i u toj državi bio je u pritvoru, a sada je isporučen u BiH”, rekao je sagovornik “Nezavisnih” upućen u detalje hapšenja Karajića.

 

Prema saopštenju iz SIPA, terete ga za pripadanje terorističkoj grupi, odnosno za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

 

“Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu”, saopštila je jučeKristina Jozić, portparol SIPA.

 

Mještani Velike Kladuše ističu da su čuli za hapšenje njihovog sugrađanina, ali i dodaju da ne znaju ništa o njegovom djelovanju, odnosno ratovanju u Siriji.

 

“Ja sam ga viđao nekad davno. Otišao je u Siriju, to je poznato duže vrijeme. Ne znam da je u Velikoj Kladuši izazivao neke probleme. Malo išta o njemu znam”, rekao je jedan mještanin.

 

S Karajićem je put Sirije otišao i njegov sugrađanin Alija Keserović, takođe pripadnik vehabijske zajednice u BiH, u koju je Keserovića uključio Bilal Bosnić, vođa tog pokreta u BiH, a koji je takođe pao u akciji “Damask”, te je zbog terorizma nepravosnažno osuđen na sedam godina robije.

 

Akcija “Damask” do sada je rezultirala hapšenjem više od 40 lica koja povezuju sa terorizmom, a proteklih nekoliko sedmica njeno težište je usmjereno upravo na Veliku Kladušu, gdje je nedavno uhapšeno nekoliko osumnjičenih za vrbovanje boraca za potrebe Islamske države, čija su obilježja pronađena tokom pretresa, baš kao i oružje.

 

Podsjetimo, takođe nedavno zbog sumnje da je pokušao da se pridruži teroristima u Siriji uhapšen je i Senad Koštac (23), takođe iz Velike Kladuše. “Nezavisnim” je ranije potvrđeno da se u BiH do sada vratilo oko 50 ratnika iz Sirije i Iraka.

 

(217)

Na aerodromu Sarajevo priveden Mirel Karajić: Ženi zabranio da radi, pa otišao da ratuje u Siriji

| Slider, Vijesti |
About The Author
-