“Napravio si ozbiljnu grešku…” Netanjahu oštro upozorio Makrona, ove riječi mu neće oprostiti!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je večeras da je francuski predsjednik Emmanuel Macron pogriješio kada je kritizirao postupke Izraela u Gazi.

 

 

 

– Napravio je ozbiljnu grešku, činjenično i moralno. Hamas sprječava evakuaciju civila, a ne Izrael – rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare.

 

 

– Hamas sprječava evakuaciju civila, a ne Izrael! Izrael im govori da odu – rekao je Netanyahu.

 

 

Optužio je pripadnike Hamasa da su pucali na humanitarni koridor postavljen za evakuaciju stanovnika sjeverne Gaze, kao i da su koristili civile kao živi štit.

 

 

– Nije Izrael taj koji se postavlja u bolnice, škole u UNRWA-i (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) i UN-ove zgrade, to je Hamas. I zato za ranjavanje civila nije odgovoran Izrael, nego Hamas – rekao je izraelski čelnik, upozorivši Macrona i “druge prijatelje” da ne treba dati imunitet teroristima koji počine dvostruki ratni zločin.

 

 

 

Jutarnji list - Macron podržava da se pravo na pobačaj ugradi u Ustav: 'Izrazili bismo solidarnost sa ženama diljem svijeta'

 

 

 

– Zaista činimo sve kako bismo smanjili štetu civilima i neborcima, ali nećemo dati Hamasu dopuštenje da ubija naše građane bez odgovora – dodao je Netanyahu.

 

 

Izraelski premijer odbacio je mogućnost ponovne izgradnje naselja u Pojasu Gaze, rekavši da to ne bi bilo “realno” i da se temelji na sigurnosnim razlozima, prenose izraelski mediji.

 

 

Upitan je zašto nije smijenio krajnje desničarskog ministra baštine Amihaija Eliyahua jer je rekao da bi jedna od opcija Izraela u ratu protiv Hamasa trebala biti bacanje nuklearne bombe na Gazu.

 

 

– Ako to ponovi, neće biti u vladi – rekao je izraelski premijer.

 

 

 

Jutarnji list - Zemlja u kaosu, premijer se zakačio s moćnim generalima: 'Ubijamo se iznutra, a krivac je Bibi'

 

(Informer)

(402)

“Napravio si ozbiljnu grešku…” Netanjahu oštro upozorio Makrona, ove riječi mu neće oprostiti!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-