(FOTO) HRONIKA NAJAVLJENOG HAPŠENJA: Tužiteljstvo BiH je istragu protiv Radončića otvorilo u ljeto 2014.

Iskaz Azre Sarić je mogao kompromitirati jedino Fahrudina Radončića, bilo je samo pitanje dana kada će istražitelji SIPA-e zakucati i na njegova vrata.

 

Kako je „Slobodna Bosna“ najavila prije petnaestak dana, odmah nakon hapšenja tajnika Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića i njegove nevjenčane supruge, farmaceutkinje Bilsene Šahman, glavna meta akcije „Lutka 2“ je lider SBB-a Fahrudin Radončić?!

 

Tada smo, podsjetimo, objavili nezvanične informacije iz Tužiteljstva BiH, koje je istragu o zastrašivanju važne svjedokinje u sudskom procesu protiv Nasera Kelmendija otvorilo sredinom decembra, da Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman nisu imali osobnih motiva kada su kontaktirali Azru Sarić, tražeći od nje da ne svjedoči pred Osnovnim sudom u Prištini.

 

Iskaz nekadašnje djevojke Ramiza Delalića Ćele mogao je, naime, kompromitirati jedino njihovog stranačkog šefa Fahrudina Radončića, zbog čega je bilo samo pitanje dana kada će istražitelji SIPA-e zakucati i na njegova vrata.

 

No, čak i najveći optimisti nisu očekivali da će državni tužitelj Božo Mihajlović, inače šef Posebnog odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Tužiteljstva BiH, tako brzo izdati nalog za privođenje do danas „nedodirljivog“ Fahrudina Radončića.

 

Nakon što lider SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH bude saslušan u prostorijama SIPA-e, Tužiteljstvo će donijeti odluku da li će tražiti određivanje mjere pritvora, ili će Radončića pustiti na slobodu.

 

Iako je, prema do sada objavljenim informacijama, Fahrudin Radončić osumnjičen zbog ometanja rada pravosuđa, odnosno pritisaka na svjedokinju Azru Sarić, istraga protiv njega, ali i ostalih Kelmendijevih bosanskih prijatelja i poslovnih ortaka zvanično je započela i prije nego što je američki tužitelj Andrew Hughes na Osnovnom sudu u Prištini pročitao optužnicu protiv kosovskog narko-dilera, ali je sve do septembra 2014. bila strogo čuvana tajna.

 

Tužitelj Božo Mihajlović je od 4. jula 2014., kada je Specijalno tužiteljstvo Kosova objavilo optužnicu protiv Nasera Kelmendija, morao pregledati na stotine dokaza koje su u Sarajevo poslali istražitelji EULEX-a, prije nego što je poslao naloge Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Federalnoj upravi policije (FUP), i otvorio novu istragu, ovoga puta, protiv inkriminiranih suradnika mafijaškog bossa s crne liste State Departmenta.

 

U povjerljivom dokumentu Tužiteljstva BiH upućenom SIPA-i i FUP-u, pored policijskog dosjea Nasera Kelmendija, zatražene su i informacije o nekoliko neriješenih ubojstava na području Sarajeva koja se povezuju s obračunima unutar narko-podzemlja, ali i podaci iz ranijih istraga o švercu oružja na Kosovo.

 

Znakovito je, također, da je posebna naredba dostavljena Financijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e i odnosi se na provjeru novčanih transakcija između Nasera Kelmendija i njegovih poslovnih partnera u BiH, i to zbog ozbiljnih sumnji da je posrijedi bilo pranje novca u milijunskim iznosima.

 

 

(66)

(FOTO) HRONIKA NAJAVLJENOG HAPŠENJA: Tužiteljstvo BiH je istragu protiv Radončića otvorilo u ljeto 2014.

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-