Erdogan stiže u Njemačku. Napeto iščekivanje neugodnog gosta koji ima džokera u rukavu

U trenutnim okolnostima, posjeta će biti izazovna, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit…

 

 

 

Pred posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Njemačkoj, planiran za petak 17. novembra 2023., u zemlji se razvila žustra rasprava o tome kako bi se u predstojećim razgovora trebali postaviti njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

 

 

Sporne su prije svega Erdoganove izjave o terorističkoj organizaciji Hamas kao oslobodilačkoj organizaciji i indirektno negiranje prava Izraela na postojanje.

 

 

Mnogo kontroverzi

 

U svom tekstu s naslovom “Posjeta agitatora” Frankfurter Allgemeine Zeitung napominje da posjeti Recepa Tayyipa Erdogana Njemačkoj nikada nisu bili lišeni napetosti i kontroverzi, prenosi DW.

 

 

On je u prošlosti provocirao njemačku javnost izjavama kako je asimilacija zločin, a otvaranje centralne džamije DITIB-a (Turska islamska zajednica Instituta za vjeru) u Kolnu 2018. je učinio turskim državnim činom na njemačkom tlu.

 

 

Za očekivati je, piše autor, da će tako biti i u petak kada kancelar Olaf Scholz (SPD) u Berlinu primi turskog predsjednika.

 

 

“Nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra, turski predsjednik je opisao Hamas kao oslobodilačku organizaciju i stalno pojačavao svoj antiizraelski ton.

 

 

Nedavno je čak doveo u pitanje pravo na postojanje židovske države, što je predstavljalo odstupanje od njegovog prethodnog stava”, navodi FAZ i nastavlja:

 

 

“Osim toga, šef turske uprave za vjeru Diyanet, Ali Erbas, kojeg je postavio Erdogan, sada daje otvorene antisemitske izjave. U vezi s judaizmom on govori o “perverznoj vjeri”.

 

 

U turskom protokolu Erbas je napredovao na 12. mjesto, iznad načelnika Glavnog štaba. On redovno prati Erdogana na putovanjima u inozemstvo.”

 

 

Šta očekuju od Scholza?

 

U tekstu se navodi kako je „do sada DITIB u Njemačkoj pazio da ne reproducira antisemitske izjave svojih nadređenih”.

 

“Kao i mnoga druga islamska udruženja u zemlji, i ova organizacija je šutjela nekoliko dana nakon 7. oktobra. Onda je na kraju pod pritiskom vlade DITIB, zajedno s drugima, osudio napad Hamasa kao ‚teroristički'”.

 

 

No sada je potrebno da se kancelar Scholz sasvim jasno distancira od antiizraelskih i antisemitskih izjava turskog predsjednika i njegovih ljudi”, navodi se u tekstu.

 

 

Citira se izjava njemačkog političara turskog porijekla iz redova liberalne stranke (FDP) Erena Guvercina:

 

 

“Očekujem da će moj kancelar jasno osuditi Erbasove antisemitske tirade, jasno apostrofirati povezanost DITIB-a s turskim državnim strukturama i jasno dati do znanja da će biti posljedica.

 

 

Stvari se ne mogu nastaviti kao dosad.

 

 

Njemačka definitivno ima utjecaj”, navodi se u tekstu Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

 

 

I Express iz Kolna napominje da posjete turskog predsjednika Njemačkoj nikad nisu bile jednostavni.

 

 

Dodaje da će sada njegov otvoreni protuizraelski stav dodatno otežati razgovore s njemačkim državnim vrhom u Berlinu.

 

 

„S obzirom na protuizraelski stav Recepa Tayyipa Erdogana, vlada se priprema za teške razgovore tokom njegove posjete sljedećeg petka.

 

 

Izazovna posjeta

 

U trenutnim okolnostima, posjeta će biti izazovna”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

 

 

On napominje da je Turska važan faktor u čitavom nizu pitanja.

 

 

“Radi se o napretku u ovim pitanjima. Stoga planovi posjeta ostaju nepromijenjeni. Uvijek iznova imamo teške partnere s kojima se moramo nositi”, citira kelnski list.

 

 

U prilog tome se navode i stavovi drugih njemačkih političara koji napominju kako je važno “razgovarati s onima koji igraju važnu ulogu u međunarodnim odnosima, čak i kada se ne slažemo s njima”, te kako je “važno zadržati otvorenima diplomatske kanale i ostati u dijalogu”.

 

 

No, istovremeno Expres citira i izjavu šefice Zelenih Ricarde Lang:

 

 

“Ja očekujem od kancelara Scholza, jednako kao i od predsjednika Steinmeiera da pronađu jasne riječi i ograde se od neodrživih izjava Erdogana”.

 

 

Autokratski režim

 

Frankfurter Rundschau, međutim, napominje da bi potpuni prekid odnosa s Erdoganom bio opasan.

 

 

U svom tekstu list citira novinarku u egzilu Cevheri Guven koja napominje da Erdogan u milionima izbjeglica ima jokera protiv Zapada.

 

 

“Erdoganov autokratski režim, njegove ucjene s izbjeglicama i njegovo ponašanje protiv članstva u NATO-u nepodnošljivi su za zapadne zemlje”, smatra Guven.

 

 

S jedne strane Zapad treba Erdogana u nastojanjima da smanji priliv izbjeglica, ali bi s druge strane „prekid odnosa Turske sa zapadnim zemljama gurnuo zemlju još više prema rusko-kineskom paktu”, napominje Güven.

 

 

Stoga ona smatra da je „razumnije vršiti pritisak na Erdoganov režim, ali u isto vrijeme valja Tursku zadržati u Zapadnom savezu”, piše Frankfurter Rundschau.

 

(Raport)

(150)

Erdogan stiže u Njemačku. Napeto iščekivanje neugodnog gosta koji ima džokera u rukavu

| Slider, Vijesti |
About The Author
-