Zukan Helez za Raport: Laž je da su se u kasarni u Pazariću potukli vojnici. Niko nije uhapšen

Autor: J. E.

 

 

Radio-televizija Republike Srpske večeras je objavila da Ministarstvu odbrane “uspješno zataškava ovaj slučaj, negirajući u svim izvještajima da je sukob na nacionalnoj osnovi”.

 

 

Naime, naveli su da je u kasarni “Zaim Imamović” u Pazariću u Centru za osnovnu obuku Komande obuke i doktrine Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Osnovnoj vojničkoj obuci kandidata za prijem u vojnu službu noćas oko 2.30 časova vojnik bošnjačke nacionalnosti napao nožem kolegu srpske nacionalnosti.

 

 

 

 

Većina navoda nije tačna

 

Isti izvor je naveo da je lice “uhapšeno od strane kantonalne policije, iako je nadležnost za zajedničke institucije BiH na SIPA-i” te da je “ministar Helez je ekspresno donio odluku o udaljavanju sa obuke bošnjačkog vojnika”.

 

 

U izjavi za Raport, Helez je rekao da većina ovih navoda nije tačna.

 

 

Kaže, niti su se sukobili vojnici, nije je intervenirala policija niti se on sam po bilo kojem osnovu miješao u ovaj slučaj.

 

“Oni nisu vojnici, oni tek konkurišu za vojsku, možda bi i otpali na testu. Znači, najbitnije je da se zna da to nisu vojnici, već samo kandidati za prijem u vojsku. Praksa je da kandidati budu smješteni u kasarnu dok traje testiranje”, objašnjava Helez.

 

 

Potom dodaje da niko nije uhapšen, odosno da policija nikoga nije privela.

 

 

Oružane snage Bosne i Hercegovine – Wikipedija

 

 

Tužilac dolazio

 

“Tužilac je dolazio, niko nije uhapšen niti bilo šta slično. Bio je to sitni incident, da li je na nacionalnoj osnovi, to se ne zna.

 

 

Činjenica jeste da je jedan od njih imao nož, ali nikakvog kontakta nije bilo”, kaže Helez.

 

 

Naglašava da je ovaj slučaj “daleko od njega”, ali da ga je o tome obavijestio general Jerkić koji mijenja generala Mašovića.

 

 

“Bit će formirana komisija koja će procijeniti da li je došlo do narušavanja discipline i da li će neko od kandidata biti udaljen sa obuke”, rekao je Helez, dodajući da se kod nas ionako “svašta piše, a da niko za to ne snosi odgovornost”.

 

 

 

(Raport.ba)

(197)

Zukan Helez za Raport: Laž je da su se u kasarni u Pazariću potukli vojnici. Niko nije uhapšen

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-