BAKIR IZETBEGOVIĆ: „Sad mi je Osmica javio za Dautbašića,Tužilaštvo nam rastura koaliciju“

Ročište o određivanju pritvora lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću završeno je oko 21.45 sati. Sud će se o prijedlogu Tužilaštva izjasniti sutra. 

 

Tužitelj Božo Mihajlović Sudu je predočio opširnu prepisku između Zijada Hadžijahića i Bakira Dautbašića, budući da su tokom decembra i januara bili u stalnom konktaktu.

U razgovoru koji su vodili 5. januara  Zijad Hadžijahić kaže Dautbašiću kako će„razgovarati s tužiocem glede ove bivše autonomne pokrajine“, na šta mu Dautbašić odgovara da je u razgovoru s Radončićem spomenuta diplomatska dužnost u Sloveniji i da imenovanje ide u proceduru.

„Fahro mi je rekao da, ako ne bude mogla Slovenija, bit će prva naredna evropska destinacija“, uvjeravao je Bakir Dautbašić svog sagovornika.

Tužilaštvo je, također, prezentiralo  i razgovor koji je Fahrudin Radončić vodio sa stranačkim saradnikom Fuadom Čibukčićem, koji ga je pozvao početkom januara da mu javi kako je u Mlinima kod Dubrovnika vidio bivšeg direktora OSA-e Almira Džuvu, u društvu s Azrom Sarić.

„Zaljubljeni par se pozdravlja sa nama“, dojavljuje Čibukčić, nakon čega Radončić poziva urednicu u Dnevnom avazu Indiru Ćatić, govori joj da odmah nazove Džuvu i da ga pita da li on to priprema svjedokinju protiv njega.

Tužitelj Božo Mihajlović pročitao je i uistinu skandalozne poruke koje su međusobno razmjenjivali lider SDA Bakir Izetbegović i Radončić.

Sudeći prema dokazima prezentiranim u sudnici, Bakir Izetbegović je, nakon što je doznao za istragu u Tužilaštvu  BiH, poslao Fahrudinu Radončiću poruku:

„Sad mi je Osmica javio za Dautbašića, ovi iz Tužilaštva se baš trude da nam rasture koaliciju.” 

Na ovu poruku Radončić je odgovorio: „Kako je govorio rahmetli Alija – velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo. Koalicija opstaje, bez obzira da i mene uhapse.“

Zatim, Izetbegović šalje novu poruku i piše: „A ja ti se velikim Bogom kunem da s ovim nemam veze.“

Radončićevi advokati Vasvija Vidović i Dragan Barbarić naveli su da se proces od samog početka vodi nezakonito, da je nalog za hapšenje izdat zbog sumnje da je Radončić počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa, a da su tek poslije hapšenja obaviješteni o novim kaznenim djelima za koja se sumnjiči.

„Svi su razgovori rekla-kazala, u njima nema ništa kompromitirajuće. Zar vi mislite da je gospodin Radončić, koji je bio ministar sigurnosti BiH, toliko blesav da nije mogao pretpostaviti da se razgovori prisluškuju“, istakao je Barbarić.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH sumnjiči Fahrudina Radončića da je počinio kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenog djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi, što se, konkretno, odnosi na imenovanje Nermane Hadžijahić supruge uposlenika Ambasade SAD-a Zijada Hadžijahića, na funkciju bh. ambasadorice u Sloveniji.

(116)

BAKIR IZETBEGOVIĆ: „Sad mi je Osmica javio za Dautbašića,Tužilaštvo nam rastura koaliciju“

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-