VRHOVNI SUD POTVRDIO: Očuhu i majci po 40 godina robije zbog ubistva dječaka Smaje Ćesira

Vrhovni sud Federacije BiH izrekao je presudu kojom je potvrdio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu (KSS) od 22.06.2015.godine u dijelu (tačka 2. izreke) kojom su optuženi Salih Arnautović i Ena Lipa osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina za ubistvo troipogodišnjeg Smaje Ćesira, odnosno počinjenje krivičnog djela – ubistvo na okrutan ili podmukao način.

 

Radi se o očuhu i majci dječaka koji su u prvostepenom postupku oglašeni krivim za monstruozno zlostavljanje i ubistvo, a kojom presudom su obuhvaćeni i nana i dedo Munira i Emir Lipa, koji su nepravomoćno osuđeni za nasilje u porodici i nanošenja lakih tjelesnih povreda na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po dvije i po godine.

Istovremeno, Vrhovni sud Federacije BiH je, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo dio presude KSS (u tački 1. izreke) koji se odnosi na druga krivična djela za koja su optuženi Salih Arnautović, Ena Lipa, Emir Lipa i Munira Lipa bili oglašeni krivim, te je predmet u tom dijelu vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, doznaje Fena u Vrhovnom sudu.

Ukinutim dijelom prvostepene presude optuženi Salih Arnautović oglašen je krivim za krivično djelo – zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i krivično djelo – teška tjelesna povreda, dok su optuženi Ena Lipa, Emir Lipa i Munira Lipa oglašeni krivim za krivična djela – nasilje u porodici i laka tjelesna povreda, te se o krivičnoj odgovornosti optuženih u tom pogledu treba odlučivati u ponovnom postupku pred prvostepenim sudom (KSS).

Podsjećamo, prema tužbenim navodima u ovom predmetu, dječak Smajo Ćesir je duže vrijeme bio izložen zlostavljanju, “jer liči na biološkog oca”.

25.02.2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok što je dovelo do smrti dječaka. Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubistva imalo više od 30 lakših i više težih povreda.

 

 

 

 

(Doznajemo.com/Oslobodjenje.ba)

(154)

VRHOVNI SUD POTVRDIO: Očuhu i majci po 40 godina robije zbog ubistva dječaka Smaje Ćesira

| Bosna i Hercegovina, Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-