PRVE REAKCIJE IZ RS-a NA SANKCIJE SAD-a: “Tamo nisam bio deset godina. Nekada sam volio tu zemlju, a sada jedva čekam…”

(…) da se ona raspadne, da nas ostave na miru.

 

 

Sjedinjene Američke Države su danas, između ostalog, uvele sankcije šefu predstavništva RS u Moskvi Dušku Peroviću i Savi Cvijetinoviću, članu Izvršnog odbora političke stranke predsjednika RS Milorada Dodika, Saveza nezavi

 

 

Njih dvojica su dali prve reakcije na ove sankcije, a Perović je u izjavi za Srnu poručio da se može ‘samo nasmijati na ovu odluku’. Prema njegovim riječima, on ne lobira za predsjednika Rusije Vladimira Putina, već radi za RS.

 

 

On je još dodao i to da se u Rusiji navi biznisom i da ga SAD više ne zanima.

 

 

“Tamo nisam bio deset godina. Nekada sam volio tu zemlju, a sada jedva čekam da se ona raspadne, da nas ostave na miru, jer je cijeli svijet umoran od njih”, rekao je Perović.

 

 

“Ne znam zašto su mi uvedene sankcije. Tamo piše zato što sam lobirao Dodika i Putina. To su budalaštine. Ja sam predstavnik RS, neću lobirati za predsjednika Bangladeša, već, hvala Bogu, predsjednika RS, koji je izabran”, dodao je Perović za ATV.

 

 

S druge strane, Savo Cvijetinović je, kao predsjednik Udruženja Srpsko-rusko prijateljstvo i SNSD-ov odbornik u Skupštini opštini Lopare, izjavio da ga sankcije ne zanimaju.

 

 

Cvijetinovića su SAD sankcionisale zbog povezanosti sa kompanijom Inžinjering-BN Bijeljina, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

 

 

Kako je istakao, nije tajna da je ova kompanija u skladu s domaćim propisima trgovala sa Ukrajinom, Rusijom i još nekim državama.

 

 

“Sve su službe kroz to prošle i dobijena je saglasnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara. Nismo radili nikakve motore za helikoptere. U ugovorima i sa jednima i drugima navedeno je da je riječ o rezervnim dijelovima motora civilne avijacije”, naglasio je, prenose Vijesti.ba.

 

 

Osim Perovića i Cvijetinovića, sankcionisan je ministar rudarstva i energetike RS-a Petar Đokić (SP). Za Đokića je navedeno da je odgovoran ili da je saučesnik u kršenju ili opstrukciji provedbe regionalnih sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju.

 

(SB)

(219)

PRVE REAKCIJE IZ RS-a NA SANKCIJE SAD-a: “Tamo nisam bio deset godina. Nekada sam volio tu zemlju, a sada jedva čekam…”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-