Novi režim na granicama: Ako je s vama u automobilu rođak iz BiH, policija vas može vratiti…

Na 12 velikih prijelaza granicu mogu prolaziti građani svih zemalja, a na 12 manjih graničnih prijelaza mogu samo državljani Europske unije

 

 

Od subote novi režim. Policija će stalno biti prisutna, neće kontrolirati sva vozila, ali će se na svim prijelazima provoditi selektivne kontrole. Izdvajat će se pojedina vozila i provjeravati dokumenti.

 

 

Na 12 velikih prijelaza granicu mogu prolaziti građani svih zemalja, a na 12 manjih graničnih prijelaza mogu samo državljani Europske unije.

 

 

Što znači, primjerice, ako je s vama u automobilu rođak iz Bosne i Hercegovine, policija vas može vratiti natrag, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

 

 

“Ako se neko nađe na pogrešnom graničnom prijelazu, mi ćemo ga preusmjeriti. U suprotnom, policija ima mogućnost izreći upozorenje ili sankcije prema Zakonu o prelasku državne granice”, pojasnio je direktor Uprave uniformirane policije GPU Marko Gašperlin.

 

 

Ponovno se uvode stari, mali granični prijelazi koje su koristili građani pograničnih mjesta. Prije Schengena prolazili su s potvrdama.

 

 

Martin iz Slovenije je svoju bacio, vjeruje da se to neće vraćati. “To bude trajalo par dana dok se ne srede stvari. Izgleda bu policija opet došla na granice gdje je prije bila”, rekao je.

 

 

“Moguće da ćemo čekati nekih desetak minuta ovisno o tome koliko će Slovenaca putovati u Hrvatsku. Ja redovito putujem u Hrvatsku”, dodala je Veronika.

 

 

Policajci će biti uz prometne trake, a ne u kućicama. Uz provjeru dokumenata moguća je i provjera vozila.

 

 

“Ja se nadam da za nas koji radimo u Sloveniji da će osmisliti jednostavniju varijantu da možemo lakše prolaziti granicu, a ne da svaki dan čekamo sat, dva, tri dok oni izvrše potpune kontrole”, naglasila je Sandra Čota.

 

 

Boris Abramović koji isto radi u Sloveniji nada se da kontrole neće biti stroge.

 

 

“Ne očekujem nikakvih gužvi, nikakvih problema niti s hrvatske niti sa slovenske strane”, kazao je.

 

 

Na granicama ne bi trebalo biti većih gužvi i čekanja, većina vozila prolazit će bez zaustavljanja, a ona koja policija odluči zaustaviti, izdavajat će se sa strane da ne ometaju promet.

 

 

Uživo sa slovensko-hrvatske granice javio se reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je rekao da su iz slovenskih državnih autocesta poručili da je sve spremno.

 

 

“To neće biti provjere kojima smo svjedočili prije Schengena. Dakle, policajci će biti vani, neće biti u kućicama, neće tražiti nikakve dokumente, nego će se raditi profilacija”, pojasnio je Mikić koji je razgovarao s kriminalistom Željkom Cvrtilom.

 

 

Postoje dva načina, rekao je Cvrtila, prema kojima će policija postupati – prvi je kada traže određeni profil vozila ili osobe, a drugi kada nemaju takvih saznanja, već prate druge karakteristike.

 

 

U prvoj fazi pregledavaju se dokumenti, a zatim, ako policija zaključi da je to potrebno, pregledava se i vozilo.

 

 

“To će biti mjere malog učinka zato što imate najveći broj prelazaka ilegalnih. Oni koji su i prije ulazili, nisu ulazili na legalne granične prijalaze, nego na ilegalne prijelaze. Tu postoji ta opasnost”, rekao je Cvrtila.

 

 

Granični prijelazi na kojima će prisustvo policije biti stalno i na kojima smiju prelaziti i građani država koje nisu članice Evropske unije su, odnosno oni koji imaju pasoš Bosne i Hercegovine su: Plovanija/Sečovlje, Kaštel/Dragonja, Požane/Sočerga, Pasjak/Starod, Rupa/Jelšane, Brod na Kupi/Petrina, Jurovski Brod/Metlika, Bregana/Obrežje, Lupinjak/Dobovec, Macelj/Gruškovje, Dubrava Križovljanska/Zavrč i Mursko Središće/Petišovci.

 

 

Granični prijelazi za željeznički saobraćaj na kojima mogu prelaziti svi putnici, bez obzira koje dokumente posjeduju su: Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi i Lendava.

 

(DEPO PORTAL/dg)

(1877)

Novi režim na granicama: Ako je s vama u automobilu rođak iz BiH, policija vas može vratiti…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-