Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj – kako dalje?

Mediji u našoj zemlji svakodnevno se suočavaju sa sve većim pritiskom, a kamen temeljac slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini je doveden u pitanje.

 

 

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Švicarske, u Konjicu je organizovalo konferenciju za novinare/ke i urednike/ce “Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj – Kako dalje?”.

 

 

Konferencija je okupila novinare/ke i urednike/ce iz cijele BiH, kao i predstavnike pravosuđa i međunarodnih organizacija. U uvodnom dijelu konferencije učesnicima su se obratili Nj. E. Daniel Hunn, ambasador Švicarske u BiH i Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH. Nj. E. Daniel Hunn istakao je: “Mediji su stub demokratije koji pruža nezavisne informacije građanima i biračima – osnažujući ih da donose političke odluke temeljene na potkrijepljenim informacijama. Da bi obavljali svoje zadatke, mediji moraju biti pouzdani, mora im se vjerovati i moraju biti nezavisni – posebno od političkog utjecaja. Demokratija bez funkcionalnih medija je, u konačnici nefunkcionalna demokratija.

 

 

Zadatak medija u BiH nije lak, imajući u vidu da se suočavamo sa sve većim smanjenjem prostora građanskog djelovanja. Smanjuje se prostor za nezavisne ideje i za medije da efikasno obavljaju i ispunjavaju svoje zadatke i obaveze.

 

 

Ova konferencija je važna za razumijevanje izazova sa kojima se mediji u BiH suočavaju, i mehanizama koji sužavaju i sputavaju rad medijskih profesionalaca. Nadam da će ova konferencija dati preporuke o tome kako se nositi s ovim izazovima i mehanizmima kako bi se demokratske strukture podržale u stanju funkcionisanja.”

 

 

Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH rekla je da su mediji danas u jako izazovnim i teškim vremenima, a da je novinarstvo časna profesija koju, nažalost, moramo braniti.

 

 

Na konferenciji je premijerno predstavljena Analiza o utjecaju kriminalizacije klevete na slobodu izražavanja u BiH, koju je za potrebe projekta izradila advokatica Jovana Kisin Zagajac.

 

 

“Moja glavna kritika od momenta objavljenog Nacrta zakona jeste da zakonodavac nije dovoljno precizno regulisao i objasnio šta je ustvari zabranjeno ponašanje. To smo amandmanima uspjeli da ispravimo kada je u pitanju kleveta. Međutim, iako su svi fokusirani na klevetu, u ovim usvojenim Izmjenama i dopunima KZ-a krije se još jedno opasnije krivično djelo, a to je iznošenje porodičnih i ličnih prilika koje zaista može da inkriminiše bilo koga od vas, čak i ukoliko pišete i objavite istinit sadržaj”, upozorila je Kisin Zagajac.

 

 

U prvom panelu “Mediji na optuženičkoj klupi” govorili su glavni i odgovorni urednici/ce vodećih medija u BiH: Sandra Gojković – Arbutina, Vildana Selimbegović, Berislav Jurič, Aladin Abdagić i Aleksandar Trifunović.

 

 

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina, poručila je da je važno da tražimo načine kako da se izborimo sa procesima koji su u toku. „Medijska zajednica u Banjoj Luci je zaista bila jaka u posljednjih šest sedam-mjeseci, bez obzira na bilo kakve razlike. Imali smo skupinu medija, aktivista i pravnika, koji su sa nama prošli cijeli ovaj proces i koji su još sa nama“, rekla je Gojković-Arbutina i dodala da je u roku od mjesec podneseno šest krivičnih prijava.

 

 

Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, istakla je da u konačnici mi zapravo trebamo podvući crtu i reći da smo bitku sa politikom u ovoj zemlji davno izgubili. „Izgubili smo bitku onoga časa kada smo pristali na to da na neki način toleriramo ponašanje ovdašnjih političara, koje je bahato, arogantno. Radi se o tome da smo davno pristali na to da se oni ponašaju onako kako to, možda najeklatantnije, čini Milorad Dodik. Ali, nažalost, Dodik je dio iste priče. Dodik je dio onih spojenih posuda koje postoje“, poručila je Selimbegović.

 

 

Dodala je da smo svi mi prepušteni na milost i nemilost tom zakonu. „Ukoliko mi ne pokažemo onaj minimum novinarske solidarnosti, nemamo se čemu nadati. Uništavat će nas jedno po jedno“, istakla je Selimbegović.

 

 

Berislav Jurič, glavni i odgovorni urednik portala bljesak.info, smatra da je veliki problem zapravo nezainteresovanost jedne od tri javnosti za ono što se događa drugoj ili trećoj, te nezainteresovanost javnosti uopće što se događa u zemlji.

 

 

Aleksandar Trifunović, glavni i dgovorni urednik portala бuka.com istakao je da ovo nije samo pravni problem već egzistencijalni problem za novinare i novinarke. „Ljudi se boje da rade za medije kao i da govore za medije. Novinari se osjećaju nesigurno. Jedan društveni poredak je jak onoliko koliko vodi računa o svojoj naslabijoj karici, a ovdje su mediji prepušteni sami sebi, ostavljeni smo na milost i nemilost. Cilj svega ovoga jeste da nam se smuči rad u novinarstvu, da se ostane bez bilo kakave kritike postojećeg društvenog poretka.“

 

 

Aladin Abdagić, glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) naglasio je da ga je zabrinula pasivnost javnosti prema izmjenama koje su izvedene i usvojene u Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

 

 

Tokom drugog panela, prvog dana konferencije, razgovaralo se o zaštiti novinara/ki u parničnom i krivičnom postupku. Na panelu su govorili advokati/ce Jovana Kisin Zagajac, Adna Dobojlić i Vlado Adamović.

 

 

U sklopu ovog panela, Jurica Knezović, tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvantskog kantona govorio je o kontakt tačkama za novinare/ke u tužilaštvima BiH.

 

 

Drugi dan konferencije počeo je panelom „Međunarodna praksa zaštite slobode izražavanja i bh. iskustva“. Na panelu su govorili: Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH, Elvira Jukić – Mujkić, savjetnica za medije u odjelu za komunikacije EU u BiH, Šejla Maslo Čerkić, pravna savjetnica OSCE-a, Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i Fuad Kovačević, član upravnog odbora udruženja „BH novinari“.

 

 

Na konferenciji su doneseni zaključci o hitnim i neophodnim koracima koji će biti poduzeti u narednom periodu. Između ostalog, bit će zakazana vanredna sjednica Skupštine Vijeća za štampu i online medije u BiH zbog aktuelne situacije. Zatim, bit će inicirana saradnja sa CEST-ovima o neophodnosti stalne edukacije tužilaca i sudija o primjeni Izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske koje su stupile na snagu u avgustu 2023., bit će razmotreno usaglašavanje smjernica o primjeni Krivičnog zakonika Republike Srpske koje bi VSTV uputio prema tužilaštvima, te upućen apel Evropskoj komisiji da se u Izvještaju za BiH 2023. mora jasno osuditi donošenje zakona i retrogradnih politika koje su uništile slobodu izražavanja u BiH. Potcrtana je važnost edukacije medija o standardima profesionalnog izvještavanja sadržanim u Kodeksu za štampane i online medije BiH, mladih novinara koji tek započinju novinarsku karijeru kao i iskusnih novinara o najnovijim izmjenama zakonodavstva i izazovima.

 

 

Smjernice će biti objavljene na zvaničnoj stranici Vijeća za štampu i online medije u BiH i podijeljene svim medijima.

 

(Klix)

(31)

Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj – kako dalje?

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-