MUHASILOVIĆ NIKADA NIJE IMAO DILEMU: “Schmidt je HDZ-ov visoki predstavnik, ojačao je Čovića i Dodika!”

“Međunarodna zajednica jača separatiste u BiH zadnjih godina”, poručio je Mihasilović.

 

 

Komentarišući posjetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića sjedištu NATO-a, Muhasilović smatra kako je takva jedna posjeta nužna kako bi se poslala jasna poruka da BiH nema nikakve dileme u tome da li želi biti članica Sjevernoatlantskog saveza ili ne.

 

 

“I u NATO-u su svjesni da to nije jednostavno. Pogotovo, zbog političara iz RS-a, jer nemamo koheziju u kojem pravcu treba da BiH ide. Odmah je došo do reakcije od Dodika. U NATO-u su svjesni da postoji podijeljenost, ali većina građana BiH, ako bi se proveo referendum, bio bi za NATO”, mišljenja je Muhasilović.

 

 

Međutim, tvrdi kako NATO nije pokazao dovoljno interesovanja za Bosnu i Hercegovinu, iako se to očekivalo posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

 

 

“Oni moraju imati više razumijevanja, trebali bi nam progledati kroz prste određene stvari. NATO ima ambivalentan odnos prema BiH, to otvara sigurnosni vakum i dozvoljava ruskom malignom utjecaju da se stacionira. NATO bi trebao uraditi svoj dio zadatka”, kazao je.

 

 

Komentarišući položaj međunarodne zajednice i njihovu politiku prema BiH, Muhasilović smatra kako međunarodna zajednica godinama vodi traljavu politiku zbog koje Dodik i svi ruski igrači ucjenjuju Zapad i NATO savez.

 

 

“Dok međunarodna zajednica, NATO ne budu imali jasniji stav i inicirali procese da se sankcionišu političari poput Dodika i Čovića, mislim da će ruski maligni utjecaj da se nastavi. Dodik jača, ucjenjuje Zapad i dobija ono što dobija. Sve što on dobija, slabi Bosnu i Hercegovinu. Ne znamo na šta je Rusija spremna, konsolidovala se zadnja dva mjeseca i uspjeli su uzeti manja mjesta. Šta ako Rusi krenu u ofanzivu, te ih to ohrabri da prošire rat? Kakva je strategija NATO saveza? – pita se Muhasilović.

 

 

 

 

Inertnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini komentariše time da je Schmidt dio problema, a ne dio rješenja.

 

 

“On je HDZ-ov visoki predstavnik. Poteze koje je vukao, ojačao je Čovića, ali i Dodika. Ništa nije uradio da ih sankcioniše. Spominju se i britanske sankcije, to su kozmetički potezi koji ne mogu oslabiti Dodika, nego će ga napraviti herojom. Pojačat će njegovi popularnost. Međunarodna zajednica jača separatiste u BiH zadnjih godina. Dodikov kapital je u Mađarskoj koja je u EU. Također, nalazi se i u Srbiji i Rusiji. Kontroliše rafinerije i uvoz energenata ide preko njegovih ljudi. Sankcije Britanaca i Amerikanaca ga neće oštetiti. Ništa neće postići. Treba ga finansijski oslabiti, detektovati izvore odakle se snabdijeva”, pojasnio je Muhasilović.

 

 


(Hayat)

(48)

MUHASILOVIĆ NIKADA NIJE IMAO DILEMU: “Schmidt je HDZ-ov visoki predstavnik, ojačao je Čovića i Dodika!”

About The Author
-