EKSPLOZIVNI INTERVJU DRAGANA ČOVIĆA: Konačni udarac Bakiru Izetbegoviću, ekstremno desničarski premijer Izraela stiže u Mostar…

SDA nema koalicijski kapacitet zbog retrogradnih politika sukobljavanja, kazao je on.

 

 

Za sada sve ide po planu u formiranju vlasti HDZ BiH i Osmorke. Taj miks sarajevskih političkih stranaka sada mora sazrjeti i odbaciti populizam kojeg je bilo u predizbornoj kampanji, kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, u razgovoru za stranačku RTVHB.

 

 

Ako mi jasno u narednih godinu dana budemo komunicirali ono što budemo radili na našem europskom, NATO-u putu, na stabiluzaciji unutarnjih odnosa prostor SDA će se suziti, kazao je Čović.

 

 

Komentirajući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako se kantoni trebaju naoružavati i jačati namjensku industriju Čović je kazao kako je to jedna od najvećih pogrešaka koju je SDA napravila u proteklih dvije godine.

 

 

Prisjetite se samo koliko smo se samo prošle godine “prebrojavali” licitirali s namjenskom industrijom. Ja sam uvjeren da je taj koncept zastrašivanja ljudi na kojem se trebalo dobiti nešto od glasačkog tijela iza nas. Što se SDA prije okrene europskoj, modernoj budućnosti BiH to će biti svima lakše. Mi više ne možemo plašiti naše građane, naše narode stalnim skukobljavanjem, mi jednostavno moramo izaći iz tog okvira i govoriti o jednoj novoj perspektivi, budućnosti BiH za mlade ljude, kazao je Čović.

 

 

SDA nema koalicijski kapacitet zbog retrogradnih politika sukobljavanja, kazao je on.

 

 

Govoreći o formiranju vlasti na kantonalnoj razini, Čović je kazao kako se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu može napraviti vlast bez SDA.

 

 

Jedino gdje se ne može bez SDA to je Središnja Bosna, kako što se u Središnjoj Bosni i ovdje u Mostaru ne može napraviti vlast bez HDZ-a i legitimnih predstavnika Hrvata, kazao je Čović.

 

 

Čini vam se da Posavina i Zeničko-dobojska županija nemaju nikakve veze, a itekako imaju. Formiranje vlasti u Posavini čeka ispunjenje našeg dogovora s Osmorkom oko sudjelovanja u izvršnoj vlasti u Zeničko-dobojskoj županije, kazao je Čović.

 

 

Upitan ukoliko HDZ BiH u HNK formira vlast bez SDA kako će se to odraziti na Srednju Bosnu, Čović je kazao da to može biti “pouka SDA za budućnost za ponovno građenje povjerenja koje je izgubljeno”.

 

 

Kad je riječ o Livanjskom kantonu Čović se složio da je “realna i jedina opcija” velika hrvatska koalicija između dva HDZ-a i Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivana Vukadina.

 

 

I prije izbora i nakon izbora, kad smo saznali rezultate razgovarao sa gospodinom Cvitanovićem i gospodinom Vukadinom da zajednički napravimo vlast u Hercegbosanskoj županiji gdje dominanto žive Hrvati ne padamo u zamku da dajemo velike ustupke bošnjačkim ili srpskim opcijama da bi jedan drugog sklonili iz vlasti. I moj prijedlog i našem županijkom odboru, a toje je zaključak i Predsjedništva HDZ BiH da se obave ti razgovori i da to odmah završimo, kazao je Čović.

 

 

Čović je najavio i da će izraelski desničarski premijer Benjamin Netanyahu doći u posjetu Mostaru.

 

 

-Izrael je partner Mostarskog sajma gospodarstva za tri, četiri mjeseca. Siguran sam da će gospodin Netanyahu doći na otvaranje, rekao je Čović.

 

 

Dodao je da bi u njegovoj pratnji trebali doći brojni privrednici iz Izraela.

 

 

-To znači da će ovdje biti prisutno i četiri, pet predsjednika vlada iz Evropske unije, rekao je Čović.

 

 

Podsjetimo, Čović je u vrlo bliskim odnosima s kontroverznim izraelskim biznismenom i “kolekcionarom umjetnina”, Amirom Gross Kabirijem, koji nije dugo u Mostaru, ali je ipak uspio u tom kratkom periodu sebi priskrbiti popriličan broj različih funkcija!

 

 

Od privrede, preko sporta i kulture, pa sve do javnog angažmana.

 

 

Sve je počelo sa povoljnim ulaganjem u propali mostarski Aluminij, gdje je iznajmljen jedan dio bivših proizvodnih kapaciteta, a nastavilo se ulaskom izraelskog biznismena u nogomet – odnosno “HŠK Zrinjski”.

 

 

Kabiri je imao i još puno šire ambicije, pa je “učas posla” i bez puno javne priče postao i predsjednik Jevrejske zajednice u Mostaru, gdje je na tom mjestu zamjenio Zorana Botića. Otvorio je i svoju galeriju “HUB” u Mostaru, za koju se tvrdi da je vrijedna “nekoliko stotina miliona maraka” i to u bivšim prostorijama Galerije Aluminij.

 

 

I tu nije kraj. Kabiri je našao vremena i za formiranje Privredne komore države Izrael u BiH. Funkciju predsjednika je naravno sačuvao za sebe!

 

(SB)

(218)

EKSPLOZIVNI INTERVJU DRAGANA ČOVIĆA: Konačni udarac Bakiru Izetbegoviću, ekstremno desničarski premijer Izraela stiže u Mostar…

About The Author
-