KO S BAKIROM TIKVE SADI… Propala blokada SBB-a, uspostavljena nova ad hoc većina sa DF-om i SDP-om!

Klub SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH nije uspio blokirati rad zakonodavne vlasti mada su članovi ovog kluba bili suzdržani kod glasanja o svim predloženim zakonskim rješenjima.

 

Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović jučer je pred govornicom Parlamenta objasnio ciljeve ovog bojkota.

– Nakon svega sto se dešava već 2-3 mjeseca, a naročito zbog pokušaja da se predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću perfidno onemogući čak i liječenje, Klub SBB-a je jednoglasno odlučio da zbog politički motiviranog procesa, pritisaka na brojne ljekare i ataka na gospodina Radončića i SBB, na sjednici ne učestvujemo u diskusiji ili raspravi, odnosno budemo suzdržani prilikom glasanja o svim tačkama, rekao je Beganović, očekujući da će izostanak podrške SBB-a istovremeno značiti i blokadu rada Predstavničkog doma koji je ostao bez parlamentarne većine.

No, kalkulacija SBB-a pokazala se pogrešnom. Svi predloženi zakoni usvojeni su komotnom većinom i to bez i jednog zastupničkog glasa vladajućeg SBB-a. Zakoni su usvojeni uz podršku SDP-a i DF-a koji su “uskočili” umjesto SBB i zajedno sa SDA i HDZ-om formirali novu (privremenu) ad hoc parlamentarnu većinu!

Blokada SBB-a ne samo da nije uspjela nego je otvoren put da se privremena parlamentarna većina preobrati u stalnu, odnosno da se SBB eliminira iz vlasti i preseli u opoziciju, što će se vjerovatno desiti ako SBB nastavi s nerazumnom politikom blokada.

Ambicija lidera SBB-a Fahrudina Radončića da iz pritvora kontrolira i usmjerava političke procese u državi i prilagođava ih vlastitih interesima koristeći blokadu, posve je nerealna. Slikovito rečeno “ručna kočnica” koju je podigao ostala mu je u ruci!

 

 

(The Bosnia Times, S.B.)

(412)

KO S BAKIROM TIKVE SADI… Propala blokada SBB-a, uspostavljena nova ad hoc većina sa DF-om i SDP-om!

About The Author
-