100 HILJADA ‘ZELENIH TERMITA’: Za rođaka Izetbegovićevog savjetnika ne vrijedi moratorijum na zapošljavanje

Uoči predstojećih lokalnih izbora u BiH, na površinu isplivavaju i pikanterije koje dokazuju da je u ovoj državi nabitnije imati, ako ništa drugo, onda rođaka koji je u dobrim odnosima s nekim od političkih moćnika. A Bakir Izetbegović to zasigurno jeste.

 

Uoči predstojećih lokalnih izbora u BiH, na površinu isplivavaju i pikanterije koje dokazuju da je u ovoj državi nabitnije imati, ako ništa drugo, onda rođaka koji je u dobrim odnosima s nekim od političkih moćnika. A Bakir Izetbegović to zasigurno jeste.

Iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odmah na početku svog mandata uvela moratorij na zapošljavanja u institucijama Federacije Bosne i Hercegovine, ta pravila očito ne vrijede za dinastiju Izetbegović i njihove vjerne podanike, početak je istraživačkog teksta, upućenog na redakcijsku adresu kojeg donosimo. Očito je da pošiljatelj teksta kojeg prenosimo, raspolaže informacijama.

 

Slučaj Ahmet Baljić

Početkom prošle godine, na mjesto direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je imenovan Ahmet Baljić. Surfajući po Googleu, osim spomenutog Fonda ime tog čovjeka se ne spominje apsolutno nigdje. Dakle, radi se o potpunom anonimusu koji se pojavio niotkud, narod bi pomislio na osnovu stručnosti, znanja iskustva i školske spreme. Ali izgleda da se ovdje nije radilo o ničemu navedenom.

Ahmet Baljić je na poziciju direktora imenovan isključivo iz razloga jer je prvi rođak Mirsada Ćatića, direktora zaštitarske tvrtke Securitas. O toj tvrtci, nastaloj spajanjem nekoliko tvrtki koje su bile u isključivom jednonacionalnom vlasništvu je posebna priča, koja je također itekako zanimljiva. Ćatić je u žižu javnosti dospio prošle godine, nakon što je njegova tvrtka bila suorganizator osiguranja Aleksandra Vučića. Kako je Vučić osiguravan, nažalost, vidjelo se. Zanimljivo je i to da je Baljić imenovan na posljednjoj sjednici tadašnje federalne vlade, na čelu sa Nerminom Nikšićem.

Prema dostupnim informacijama radilo se o svojevrsnom dogovoru SDA i SDP, da se na čelo Fonda imenuje Ćatićev rođak, a zauzvrat SDA se obvezala zaposliti jednog od najpoznatijeg, samoprozvanog ‘nevladinog domoljuba’ i ‘jastreba’ u državi, Nerina Dizdara.

“Patriota” Nerin Dizdar na mizernoj plaći od 3.000 KM

Svi poznavatelji političkih zbivanja zasigurno su čuli za stolačkog ‘šatrobuntovnika’ Dizdara. Najviše po uklanjanju postolja Križnog puta u Stocu ali i po još nečemu. Dizdar je, da bi dokazao svoj ateizam i na taj način bolje kotirao u svojoj partiji, SDP BiH, navodno provalio i u određene prostorije Islamske zajednice u Stocu i promijenio brave na istima.

Razlog je izgleda taj što je Dizdar za potrebe svoje nevladine organizacije, unajmio prostor od Islamske zajednice Stolac, ali valjda po uzoru na svoje političke idole, nije za shodno smatrao da treba plaćati najam, a na što se i obavezao Ugovorom o zakupu sa Islamskom zajednicom Stolac. Prema saznanjima do kojih smo došli, predstavnici Islamske zajednice iz Stoca su podnijeli i kaznenu prijavu protiv Dizdara jer je prekršio odredbe iz Ugovora. Osim plaće koju većina građana može samo sanjati, Dizdar je zahvaljujući direktoru često nezakonito koristio i službeno vozilo Fonda, Škodu Fabiu.

Kazneno je prijavljen i Ahmet Baljić

Sudeći po Kaznenoj prijavi koja nam je dostavljena, a koja je podnesena protiv direktora Ahmeta Baljića, ukoliko se ona pokaže točnom, možda mu neće moći pomoći ni rođak a ni Bakir Izetbegović. Izetbegoviću je, valjda, dovoljna blamaža bila imenovanje Premijera Federacije Bosne i Hercegovine zbog kojega nezadovoljstvo unutar SDA ključa, a da je Novalić teški promašaj pokazati će se već u listopadu, na lokalnim izborima.

Iz kaznene prijave je vidljivo da je Bljić instituciju u kojoj je postavljen za direktora, doživio kao svoju ‘babovinu’ i da mu nitko ne može ništa, jer su tu Ćatić i Izetbegović. Baljić je, prema navodima iz prijave, unatoč Moratoriju na zapošljavanje kojega je donijela Vlada Federacije, samovoljno uposlio četiri osobe. Na taj je način, kako se tvrdi u prijavi, Fond oštetio za iznos koji nije manji od 80.000 KM.

Indikativno da je Baljić s ‘SDA-ovske linije’ najprije uposlio Nerina Dizdara s ‘linije SDP-a’, valjda zbog njegove poznate i priznate tolerancije. A i zbog činjenice da su prijatelji od prije te da dijele mnoge svjetonazore.

Tako je borac za Stolac, ljudska prava, antifašista, ateista, preko navodno velikog vjernika Baljića, nezakonito uposlen na ni više ni manje nego na poziciju Baljićevog savjetnika. Pa muku muči sa mizernom plaćom od nekih 3.000 KM. Iako nije državni službenik, pa mu samim time vjerojatno nije uskraćeno političko djelovanje, prije par dana pojavio se u jednoj od emisija Federalne televizije komentirajući predstojeće izbore u gradu Stocu. Tih nekoliko dana je, prema dostupnim informacijama bio na bolovanju ali, očito, kad treba stati pred kamere – odmah ozdravi.

 

Baljić imenovan potpuno nezakonito!?

Na imenovanje Ahmeta Baljića uloženo je nekoliko tužbi od kojih je Općinski sud u Sarajevu dvije, izgled, i uvažio. Prema pouzdanim informacijama, Baljić nema ni osnovni uvjet koji je tražen natječajem a on je da je “kandidat morao imati pet godina iskustva ne nekoj od rukovodećih funkcija”.

Baljić je prilikom prijava priložio potvrdu iz tvrtke u kojoj je do tada radio, pogađate radi se o Securitasu, na kojoj je pisalo da je rukovodio pravnim poslovima. Naknadnom provjerom je utvrđeno da se nije radilo ni o kakvom rukovođenju već o običnim administrativno-pravnim poslovima u poduzeću Mirsada Ćatića. Na taj način Baljić je svjesno u zabludu doveo i Komisiju za izbor direktora, prikazujući neistinite podatke iz svog životopisa. Osim toga, osoba čiju je žalbu sud uvažio, je imala po zakonu prednost u odnosu na Baljića jer se radi o osobi s invaliditetom.

 


FOTO: Fadil Novalić (Agencije)

 

Baljić je izgleda svjestan da je njegovo imenovanje potpuno nezakonito, pa sada često posjećuje Novalića i njegove savjetnike, obećavajući bilo što samo da ga se spasi od onoga što je jedino zakonito. A, to je smjena i kaznena odgovornost za nezakonitosti koje je, kako stvari sada stoje, počinio.

Osim stvari navedenih u kaznenoj prijavi, doznajemo da je Baljić prošle godine potpisao podjelu više od pet milijuna konvertibilnih maraka od sredstava Fonda, a da nije imao elementarnu stvar i preduvjet da može potpisivati bilo što. Radi se o Ugovoru o radu, jer bez toga on u tom momentu uopće nije bio uposlenik Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i upošljavanje osoba sa invaliditetom. Očito je da Baljić, koji je po struci diplomirani pravnik, nije bio na nekim vrlo bitnim predavanjima.
(The Bosnia Times/ Republikainfo.com)

(99)

100 HILJADA ‘ZELENIH TERMITA’: Za rođaka Izetbegovićevog savjetnika ne vrijedi moratorijum na zapošljavanje

About The Author
-