IZRAEL IZRADIO PLAN NAPADA NA IRAN! IDF od Netanjahuovog ratnog kabineta dobio odobrenje za “ofanzivnu i defanzivnu akciju”

Izrael je objavio da je izradio planove za napad na Iran kao odgovor na zračni napad bez presedana prošlog vikenda, piše Daily Telegraph.

 

 

Britanski list javlja da su sinoć Izraelske obrambene snage (IDF) objavile da je ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odobrio i “ofenzivnu i obrambenu akciju” unatoč upozorenjima zapadnih čelnika.

 

 

U međuvremenu, Netanyahu je sazvao novi sastanak ratnog kabineta za danas poslijepodne.

 

 

Rečeno je da je Netanyahu odustao od neposredne odmazde za napad Irana u subotu navečer nakon što ga je američki predsjednik Joe Biden zamolio da “dobro razmisli” o svom sljedećem potezu.

 

 

Daily Telegraph izvještava da je Izrael zadržao pravo da udari Iran “na bilo koji način i u bilo koje vrijeme” koje smatra prikladnim.

 

 

Izrael je tada rekao Ujedinjenim narodima da je Iran “prešao sve crvene linije” napadom tijekom vikenda.

 

 

Podsjećamo, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) sinoć je održalo hitan sastanak na kojem se, na zahtjev Izraela, raspravljalo o iranskom napadu.

 

 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
IZRAELSKI PREMIJER BENJAMIN NETANYAH FOTO: ABIR SULTAN / AFP / PROFIMEDIA

 

 

 

Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a, u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a rekao je kako su “regionalni, a svakako i globalni mir i sigurnost iz sata u sat sve ugroženiji”.

 

 

– Niti jedna regija ili svijet ne mogu si priuštiti još jedan rat – rekao je Guterres.

 

 

U govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a, Gilad Erdan, izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, odbio je isključiti mogućnost pokretanja napada kao odmazde za iranski napad.

 

 

– Okruženi smo terorističkim zločincima iza kojih stoji Iran. Ovim napadom su prijeđene sve crvene linije i Izrael zadržava svako pravo na odmazdu – rekao je Erdan.

 

 

 

Izrael, Izraelska vojska
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

 

 

Iranski veleposlanik pri UN-u rekao je da Teheran ima “neotuđivo pravo proporcionalno odgovoriti” ako se SAD odluči pridružiti bilo kojoj izraelskoj vojnoj operaciji protiv Irana.

 

 

Dužnosnici Pentagona su ranije rekli da je Iran u subotu ispalio više od 100 balističkih projektila i stotine bespilotnih letjelica i granata na Izrael kako bi nadjačao njegove sustave protuzračne obrane.

 

 

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/Preveo i priredio: N. V.)

(241)

IZRAEL IZRADIO PLAN NAPADA NA IRAN! IDF od Netanjahuovog ratnog kabineta dobio odobrenje za “ofanzivnu i defanzivnu akciju”

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-