DODIK REAGIRAO NA IZJAVU ESCOBARA DA JE RS OSIROMAŠENI ENTITET OD…

750.000 LJUDI…

 

 

 

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik reagovao je nakon što je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar, prilikom posjete Kosovu, prokomentarisao Dodikove prijetnje da će se otcijepiti od Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Podsjećamo da je Escobar kazao da Dodikove izjave nanose štetu, ali da ne misli da ‘osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva’.

 

 

 

Dodik, s druge strane, ubjeđuje da RS ima snagu i može da funkcioniše i u ‘uslovima ozbiljnih podmuklih pritisaka koje vrše zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar i njegova struktura u BiH predvođena američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem, koji svakog dana smišlja šta će loše učiniti RS-u i srpskom narodu’.

 

 

 

Oni se ježe od pomisli da ovdje ne upravljaju na način kako žele, i tu RS pokazuje svoju snagu. Oni pokušavaju da razvale Dejtonski mirovni sporazum, a za to krive nas. Zato RS ima snagu – kazao je Dodik koji smatra da su upravo potezi Amerike oslabili RS.

 

 

 

Nastavio je s optužbama na račun Amerike te kaže kako je indikativno što pritišću RS zvaničnike u momentu kada BiH čeka da dobije status pregovarača sa EU.

 

 

 

Nema šta ne čine – sankcionišu nas, prijete bankama da ne sarađuju s Vladom, s vlastima Srpske, optužuju Dodika, provlače me kroz izvještaje, smetaju im naše veze s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, što dobijamo pregovarački status sa EU. Kada govore o nečemu drugom, debelo lažu – kazao je.

 

 

 

Ustvrdio je da je Escobar slagao o broju stanovnika u tom entitetu.

 

 

 

To su stare metode istrošene imperije kojoj smo mi mali velika meta zato što im djeluje da im je zgodno da pokazuju svoju silu na nama. Kod njih nema fer i ja to znam. Kod njih ima samo ignorancija, nasilje.

 

 

 

Stvarna namjera je da RS bude prikazana kao loše mjesto i da ne može, navodno, da živi bez njihove pomoći i podrške. Sve su to laži jer RS uspješno servisira sve obaveze. Imamo svoje ekonomske probleme, to nije sporno, ali su ti problemi najviše zbog blokada koje oni trenutno sprovode prema RS-u, a time i BiH.

 

 

 

Onemogućavaju nas da radimo s našim kineskim partnerima, prijete NATO-om, lažnim visokim predstavnikom, prijete svim i svačim maloj RS, tvrdeći da je ona loša, da ne može neke stvari. Pa kad je tako loša, što nas ne pustite na miru? Niste nas učinili lošim uprkos svim vašim nastojanjima da nam zagorčate život svih ovih 30 godina – poručio je.

 

 

 

Kako bi mnogi možda očekivali, on Amerikancima ipak nije prijetio ruskom podrškom RS-u, na šta se u prošlosti pozivao kada želi zavarati javnost da ima snagu i “leđa”. Umjesto toga, tvrdi da je politika Amerike na Balkanu u ozbiljnoj krizi, ali za to nije ponudio argumente.

 

 

 

Poredio je podršku SAD-a nezavisnosti Kosova u odnosu na kritike pokušajima nezavisnosti RS-a.

 

 

 

Ako se već vi Amerikanci zalažete da Kosovo bude država, zašto vam smeta da RS bude država, zašto prijetite NATO-om, lažnim visokim predstavnikom, koji je vaš, nije ničiji i ne može ništa uraditi ovdje.

 

 

 

Njemu je zabranjeno da djeluje i da dolazi u RS. To zna i sam Escobar – naveo je, između ostalog, Dodik.

 

 

 

Dodik vjeruje da bi RS ‘apsolutno mogla da bude samostalna’ te je ponovio svoje dobro poznate stavove da BiH može opstati jedino uz poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i da Amerikanci, navodno, pokušavaju razvaliti taj sporazum i da se Escobar plaši pobjede Donalda Trumpa.

 

 

 

 

(Hayat)

(187)

DODIK REAGIRAO NA IZJAVU ESCOBARA DA JE RS OSIROMAŠENI ENTITET OD…

About The Author
-