IZRAEL NACILJAO IRANSKA NUKLEARNA POSTROJENJA? Agencija za atomsku energiju UN zabrinuta, Teheran prijeti “BOLNIM ODGOVOROM”

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je zabrinutost zbog mogućeg izraelskog ciljanja nuklearnih postrojenja.

 

 

BBC javlja da je Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e, rekao da je Iran zatvorio svoja nuklearna postrojenja u nedjelju iz “sigurnosnih razloga” te da su ona ponovno otvorena jučer.

 

 

Rekao je da inspektorima ove agencije Ujedinjenih naroda nije dopušten pristup “dok se ne vidi da se situacija potpuno smirila”.

 

 

Grossi je nakon sastanka Vijeća sigurnosti rekao da će inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja biti ponovno započete danas.

 

 

 

Nuklearna Elekrana, nuklearka
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

 

 

Novinari su šefa IAEA-e pitali o mogućnosti da Izrael izvede napad na te objekte.

 

 

– Uvijek smo zabrinuti zbog te mogućnosti – odgovorio je Grossi.

 

 

Britanski medijski servis izvijestio je da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao da će njegova zemlja reagirati “žestokim, opsežnim i bolnim odgovorom” na najmanju akciju Izraela usmjerenu protiv interesa Irana.

 

 

 

Ebrahim Raisi, predsednik Irana
EBRAHIM RAISI, PREDSJEDNIK IRANA FOTO: PREDSJEDNIŠTVO IRANA / ZUMA PRESS / PROFIMEDIA

 

 

 

Navodi se da je to rekao u telefonskom razgovoru sa šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem, emirom Katara.

 

 

Podsjeća se da je Herzi Halevi, načelnik Glavnog stožera izraelske vojske, jučer rekao da će “biti odgovora” na iranske napade bespilotnim letjelicama i projektilima izvedene prošlog vikenda.

 

 

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

(310)

IZRAEL NACILJAO IRANSKA NUKLEARNA POSTROJENJA? Agencija za atomsku energiju UN zabrinuta, Teheran prijeti “BOLNIM ODGOVOROM”

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-