“Drogirao sam se benzinom, dječak pored mene je slučajno izgorio”

– Ja sam narkoman i drogiram se tako što udišem isparenja od benzina, ali nisam kriv zato što je dječak iz komšiluka u subotu uveče izgorio u našem naselju u Lazarevcu. Brat tog dječaka ga je polio mojim benzinom i slučajno zapalio, tvrdi Ivan Petrović (19) iz lazarevačkog romskog naselja Palestina, koji je uhapšen prekjuče zbog sumnje da se “igrao” benzinom i zapalio svog komšiju Stefana Jovanovića (10).

Mališan je sa teškim opekotinama zbrinut u Dječjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj i u stabilnom je stanju.
Ivana smo juče zatekli u povratku iz pritvora, gdje je bio od subote uveče. Bio je otečen u licu, s brojnim ogrebotinama po rukama i očigledno u narkomanskoj krizi. Govorio je s kratkim prekidima.

– Te večeri upalili smo logorsku vatru i skoro sva djeca iz naselja su se okupila. Ja sam donio flašu sa benzinom, ali ne da bih nekog zapalio. Htio sam da se drogiram… Spustio sam flašicu pored vatre, ali ju je uzeo Stefanov brat blizanac. Nisam ni vidio kad je on poprskao brata i kad je dječaka zahvatila vatra, majke mi… I sad se pitam kako je to uspio da uradi… Vjerovatno se uplašio kada je vatra zahvatila flašu pa je refleksno stisnuo i tako “bacio” plamen na Stefana – priča Ivan, dok nam pokazuje mjesto na kom se desila nesreća.
– Stefan je trčao i vrištao, bio je sav u plamenu. Utrčao sam u kuću, napunio lavor vodom i počeo da ga gasim. Pritrčali su i stariji ljudi iz komšiluka. Stefana su ubrzo odvezli za Beograd, a mene uhapsili. Ja priznajem da se drogiram benzinom jer nemam para za nešto bolje. Često prodajem i stvari iz kuće da bih kupio gorivo, ali ja nisam kriv za tu nesreću – objašnjava Ivan.

Sa druge strane, Stefanov otac Gane Redžepović (40) tvrdi da je Ivan isključivi krivac za nesreću.
– Čuo sam da je kapao benzin iz flaše na zemlju i pisao slova. Htio je da upali ta slova, valjda da zabavi djecu. Ali vjerovatno se zbunio, onako drogiran, i prvo upalio flašicu sa gorivom, pa uplašen stisnuo plastiku i zapaljeno gorivo prosuo na moje dijete. Eno, mali je u bolničkoj sobi, kuka i zapomaže. Mučenik je cio u opekotinama – priča Gane.
On dodaje da se Ivan ne odvaja od flašice sa benzinom.
– Kad vozi bicikl, drži flašu u ruci, kad krene u grad, flaša u ruci… Pa čovječe, mani se više tog goriva! Kupi ko čovjek neku pravu drogu pa se drogiraj! Govorio sam mu: “Mani se benzina, sve ćeš nas jednom zapaliti” – jada se Redžepović.
Očajni otac kaže da će mali Stefan danas (utorak) biti operisan i da će mu sa butine biti presađena koža na stomak, gdje je zadobio najgore opekotine.
Danijela i Gane, osim Stefana, imaju još šestoro djece. Nedavno su se vratili iz Njemačke, gdje nisu uspjeli da dobiju azil.

(44)

“Drogirao sam se benzinom, dječak pored mene je slučajno izgorio”

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-