Dačić: Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici govore o nezavisnom Kosovu

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbiji niko ne može da zabrani da njeguje najbolje moguće odnose sa srpskim narodom i RS, ali da nastavlja politiku poštovanja teritorijalnog integriteta BiH.

 

 

Dačić je naveo da ga je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković napala zbog učešća u proslavi dana RS. Rekao je da “ona ne shvata da to nema veze sa odnosom Srbije prema BiH, nego sa odnosom prema RS i srpskom narodu koji živi u RS i BiH.

 

 

“Mi smatramo da je RS istorijska tvorevina za koju se narod borio. Ona je definisana Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH”, rekao je Dačić za Politiku.

 

 

 

 

Dačić je rekao da je Istočno Sarajevo, gdje je defile održan, dio RS.

 

 

Bošnjački predstavnici

 

“Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici u BiH govore o nezavisnom Kosovu. Ako bi se vodili time šta se kome sviđa, a šta ne, onda vanjska politika u svijetu ne bi postojala. U vanjskoj politici treba tražiti načine za saradnju i pored toga što različito mislimo”, rekao je Dačić.

 

 

Kada je riječ o Kosovu, Dačić kaže da Srbija nije odbila njemačko-francuski plan, nego je samo rekla šta joj je neprihvatljivo.

 

 

Dodao je da nije ozbiljno da se govori o nekom novom planu, a svakog dana da se mora “gasiti požar” koji dolazi iz Prištine i Aljbina Kurtija.

 

 

 

 

Dačić je rekao da su zapadni pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji konstantni. Istakao je da Srbija gleda svoje nacionalne i državne interese.

 

 

(Raport)

(111)

Dačić: Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici govore o nezavisnom Kosovu

About The Author
-