ZIJAD BEĆIROVIĆ O NAJNOVIJIM SCHMIDTOVIM POTEZIMA: “Dio međunarodne zajednice podlegao pritiscima Milanovića i Plenkovića”

“Christian Schmidt dolazi iz Kršćanske socijalne unije Ta stranka je nastala nakon II svetskog rata pod patronatom SAD-a. Uvijek kada je potrebno glasati za interese SAD-a u Evropi, ta stranka je na strani SAD-a”, objašnjava Bećirović.

 

 

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović u izjavi za O kanal kaže da je nesporno da OHR ima važnu ulogu u BiH, ali da iznenađuje da u izbornoj godini i situaciji kada su izbori već raspisani, dva mjeseca prije održavanja izbora nameću bilo kakve odluke.

 

 

“Visoki predstavnik je već godinu u BiH i ako je želio poboljšati sam izborni proces to je mogao uraditi i prije. Bilo kakve informacije sada mogu izazvati dodatne napetosti. Bilo koje odluke OHRa- trebaju biti usmjerene da se unaprijede društveni odnosi u BiH i da u fokusu bude državljanin, a ne etnička skupnost. Odluke moraju biti u interesu građana. Najnoviji potezi visokog predstavnika ne idu u prilog razvoju BiH kao demokratskom društvu. Najvažniji momenat je da visoki predstavnik ignorira odluke Evropskog suda za ljudska prava.

 

 

 

 

Dva dana nakon primjene bonskih ovlasti, već se sumnja u dogovor lidera u roku od šest sedmica. Jesu li razgovori na domaćem terenu već osuđeni na propast?

 

 

Znamo iz prakse da je sve usmjereno ka pregovorima koji će biti svedeni na minimum. Ovo nije bilo potrebno visokom predstavniku, ali mi znamo da je adresa za ovo što se dešavalo proteklih dana SAD. Jedan dio administracije je podlegao uticaju Republike Hrvatske, zanemarujući da je Hrvatska sudjelovala u pet presuda.

 

 

 

 

Da li sebi visoki predstavnik može priuštiti pritisak i utjecaj prvenstveno naših zapadnih susjeda, a da ignoriše zvanični stav države iz koje dolazi?

 

 

Može. To je politika Evropske narodne stranke. On dolazi iz Kršćanske socijalne unije. Ta stranka je nastala nakon II svetskog rata pod patronatom SAD-a. Uvijek kada je potrebno glasati za interese SAD-a u Evropi, ta stranka je na strani SAD-a.

 

 

U BiH više niko ne krije zabrinutost zbog Rusije. Ne odbacuje se mogućnost sukoba. Kuda idu ruske zamisli kada je u pitanju BiH?

 

 

Jasno je da države koje imaju mnogo problema, a jedna od njih je i Rusija, pokušava svoje probleme izmjestiti.

 

 

Pokušavaju svoje neuspjehe kompenzirati negdje drugdje i izazivanjem kriznih područja kakva je i BiH. Bosna i Hercegovina može biti predmet podkusurivanja i ruskih računa sa zapadom. Visoki predstavnik bi trebao obratiti pažnju na Brčko distrikt i rasporediti američki kontigent tamo.

 

 

(SB)

(438)

ZIJAD BEĆIROVIĆ O NAJNOVIJIM SCHMIDTOVIM POTEZIMA: “Dio međunarodne zajednice podlegao pritiscima Milanovića i Plenkovića”

About The Author
-