Zahiragić o izborima: Otkrio ulazi li u utrku za načelnika Starog Grada

Do kraja godine će biti održani prijevremeni izbori u sarajevskoj općini Stari Grad, nakon što su stanovnici ove općine na referendumu izglasali opoziv dosadašnjeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

 

 

U javnosti se već špekuliše o potencijalnom Hadžibajrićevom nasljedniku te smo o ovoj temi razgovarali sa članom Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SAD) Harisom Zahiragićem.

 

 

Na početku razgovora je kazao da je izlaznost građana na referendum, koja iznosi nešto više od 10 posto, zabrinjavajuće mala.

 

 

“Vjerojatno jer građani nemaju više povjerenje u Hadžibajrića, kao ni u one koji se nameću kao alternativa, referendum je legalan, prijevremeni izbori će vjerojatno uslijediti iako će redovni izbori opet biti već naredne godine. Građani će dakle dva puta platiti izbore za samo godinu dana”, rekao je Zahiragić.

 

 

Dodao je da će referenfum i prijevremeni izbori koštati skoro pola miliona KM. Ipak, strankama koje žele učestvovati na izborima preostaje da odrede kandidata za kojeg će građani moći glasati.

 

 

Zahiragić kaže da će SDA u narednim danima odlučiti da li će predložiti svog kandidata ili će imati zajedničkog kandidata sa potencijalnim partnerima.

 

 

“Nije još donesena odluka, ali ima više potencijalnih kandidata, neki su članovi SDA, neki nisu ali su veoma referentni i izrazili su ambiciju da budu kandidati, imamo i takvih promišljanja, da ih podržimo”, ističe Zahiragić.

 

 

Još nije vrijeme, dodaje, da se javno licitira s imenima.

 

 

“U svakom slučaju, trenutno slušamo građana, analiziramo svoje greške iz ranijih izbornih procesa, u želji da ponudimo kandidata ili kandidatkinju koji mogu odgovoriti na potrebe građana Starog Grada”, kaže Zahiragić.

 

 

Naglašava kako je SDA jedina opozicija Hadžibajriću već 12 godina, dok su svi drugi bili sa njim u koaliciji u određenim periodima.

 

 

“Trojka, naprimjer, koja ga je i kandidovala za posljednji mandat, je sve do zadnjeg momenta podržavala sve što je on radio. Na sve što mu se sada stavlja na teret u krivičnom postupku, iako poštujemo presumpciju nevinosti, mi smo ukazivali godinama unazad, dok su ostali to slijepo podržavali”, objašnjava i dodaje da zbog toga građani od SDA u Starom Gradu očekuju da ponudi kvalitetnog kandidata i ozbiljan program infrastrukturalne, pravne i moralne obnove ove općine.

 

 

S obzirom na to da se u javnosti spominje nekoliko imena koja bi potencijalno mogla naslijediti Hadžibajrića, a jedno od njih je i Zahiragić, pitali smo ga da li ima te ambicije te da li bi razmotrio opciju da bude kandidat za ovu poziciju.

 

 

Iako se, kako nam je kazao, ni samom početku političke karijere nije aktivno bavio lokalnom politikom, takvi prijedlozi mu imponuju.

 

 

“Ipak sam ja dijete Starog Grada u kojem sam se rodio i u kojem živim cijeli svoj život, te u kojem imam namjeru živjeti i ostatak svoga života, pa mi je i kao političaru kojem je Stari Grad baza, a posebno kao čovjeku, to određena vrsta priznanja. Međutim, koristim ovu priliku da se svima koji imaju takve ideje zahvalim, ali ekskluzivno za vas govorim da definitivno neću ići u utrku za načelnika”, kaže nam Zahiragić.

 

 

Razloga tome je više, a kako je rekao presudni je taj to je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

 

 

“Tamo se bavim puno ozbiljnijim temama koje su u ovim teškim političkim vremenima nikada snažnijih napada na državu i nikada slabijeg odgovora onih koji su u koaliciji sa tim retrogradnim snagama, smatram mnogo važnije od pozicije načelnika. Također, smatram kako nije ozbiljno da se jedan čovjek nameće kao rješenje u svim procesima, od mjesne zajednice i općine pa sve do državne politike – ne želim biti jedan od tih ljudi”, objašnjava.

 

 

Na kraju smo ga pitali da li je SDA počela razgovore s drugim strakama.

 

 

“Jeste, razgovoramo sa više njih, intenzivno razgovaramo u želji da okupimo neki širi blok, a čiji značaj prevazilazi značaj samih lokalnih izbora. Postoji više mogućnosti, pratimo stanje na terenu, istražujemo javno mnijenje, ispipavamo ‘puls’ građana, na osnovu čega ćemo donijeti konačnu odluku”, zaključuje Zahiragić.

 

(Klix)

(74)

Zahiragić o izborima: Otkrio ulazi li u utrku za načelnika Starog Grada

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-