Usvojeni Nacrt rezolucije o trajnom prekidu vatre uzburkao duhove: Hamasu se sviđa dio, Izrael nastavlja operaciju

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je sinoć podršku planu o prekidu vatre između Izraela i Gaze koji su predložile SAD.

 

 

 

Prijedlog postavlja uvjete za potpuni prekid vatre, oslobađanje talaca koje drži Hamas, povratak posmrtnih ostataka talaca i razmjenu palestinskih zarobljenika.

 

 

Četrnaest od 15 članica Vijeća sigurnosti glasalo je za rezoluciju koju su izradile SAD. Rusija je bila suzdržana.

 

 

U rezoluciji se navodi da je Izrael prihvatio prijedlog o prekidu vatre i poziva Hamas da pristane i na njega, piše BBC.

 

 

To znači da se Vijeće sigurnosti pridružuje brojnim vladama, kao i grupi G7 najbogatijih nacija svijeta, u podršci trodijelnom planu koji je 31. maja predstavio predsjednik Joe Biden.

 

 

Iz Hamasa su poručili da pozdravljaju što je u rezoluciji naveden dio o trajnom prekidu vatre, potpunom povlačenju Izraela iz Gaze, razmjeni zarobljenika, rekonstrukciji i povratku civila.

 

 

Kako javlja AA, Hamas je također izrazio spremnost da sarađuje s posrednicima kako bi se uključili u indirektne pregovore o implementaciji principa rezolucije koji “u skladu sa zahtjevima našeg naroda i otpora”.

 

 

Glasanje će vjerovatno povećati pritisak na obje strane da pozitivno odgovore na plan s ciljem okončanja sukoba. To je također došlo ubrzo nakon što se američki državni sekretar Antony Blinken sastao sa stranim liderima, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u pokušaju da izgradi podršku za mirovni sporazum.

 

 

Samo nekoliko sati prije glasanja u UN-u, Blinken je rekao da je njegova poruka liderima u regionu bila: “Ako želite prekid vatre, pritisnite Hamas da kaže da.”

 

 

Prva faza se odnosi na razmjenu talaca i zarobljenika, kao i na kratkotrajni prekid vatre.

 

 

Druga faza uključuje “trajni prekid neprijateljstava”, kao i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, navodi se u tekstu američkog nacrta rezolucije.

 

 

Treća faza fokusira se na dugoročnu perspektivu enklave, a njome bi se započeo višegodišnji plan rekonstrukcije Gaze.

 

 

Međutim, predstavnica Izraela u Ujedinjenim narodima rekla je u ponedjeljak da će njena zemlja nastaviti svoju operaciju u Gazi i da se neće upuštati u “besmislene i beskonačne pregovore” za koje je rekla da će ih Hamas iskoristiti.

 

 

Komentari Reuta Shapira Ben-Naftalyja na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a usmjerenom na okončanje sukoba u Gazi uslijedili su nakon glasanja za usvajanje rezolucije koju su predložile Sjedinjene Države o trajnom prekidu vatre i oslobađanju talaca.

 

 

I Evropska unija zadovoljna je usvajanjem Nacrta rezolucije.

 

 

U saopćenju koje je u ime EU-a dao ured Josepa Borrella, visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, navedeno je da su zadovoljni usvajanjem nacrta rezolucije.

 

 

U saopćenju se poziva na hitnu implementaciju ove odluke i podsjeća da je Bidenov plan u potpunosti podržan.

 

 

Iz EU su poručili da su spremni da doprinesu revitalizaciji političkog procesa ka trajnom i održivom miru zasnovanom na rješenju dvije države i da podrže koordinirane međunarodne napore za obnovu Gaze.

 

 

Rusija ga je usvojila sa 14 glasova za i jednim uzdržanim. Izrael trenutno nije član SB UN-a, pa nije ni glasao, piše CNN.

 

 

Ben-Naftaly je naglasio da Izrael želi “osigurati da Gaza ne predstavlja prijetnju Izraelu u budućnosti” i važnost za Izrael da ispuni svoje ciljeve u Gazi, kao što su “vraćanje talaca kući” i “demontaža Hamasovih sposobnosti .” Kada se ovi ciljevi ostvare, rat će se završiti”, rekla je ona.

 

(CNN)

(118)

Usvojeni Nacrt rezolucije o trajnom prekidu vatre uzburkao duhove: Hamasu se sviđa dio, Izrael nastavlja operaciju

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-