Koga će Čović predložiti za nasljednika Marina Vukoje: Dosta zainteresiranih se ‘začešljalo’

Za sada se kao mogući kandidat spominje samo Kristijan Zovko, no Raportovi izvori kažu da on nema mnogo šansi da bude i konačan prijedlog.

 

 

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 20. juna trebao bi izabrati novog sekretara tog doma, a nakon što je na tom mjestu ostavku podnio Marin Vukoja, koji je nedavno izabran za sudiju Ustavnog suda BiH.

 

 

S obzirom na to da je sekretarka Doma naroda iz reda srpskog naroda, a sekretar Zajedničke službe PSBiH je Bošnjak, u donedavnu Vukojinu stolicu ponovo će sjesti neko iz reda hrvatskog naroda, a očekuje se da će novog sekretara kandidirati HDZBiH.

 

 

Zanimljivo je da zastupnici za tačku dnevnog reda predstojeće sjednice na kojoj će se razmatrati razrješenje Vukoje i imenovanje njegovog nasljednika nisu dobili nikakve materijale, što je neuobičajeno, no informacije do kojih je došao Raport govore da je za ovu poziciju dosta zainteresiranih u HDZ-u, a svaka od struja ima svog pulena, te još nije donesena konačna odluka o tome ko će naslijediti Vukoju.

 

 

Za sada se kao mogući kandidat za ovu poziciju spominje samo Kristijan Zovko, bivši ministar pravosuđa u Vladi Zapadno-hercegovačkog kantona, no Raportovi izvori kažu da on nema mnogo šansi da bude i konačan prijedlog HDZ-a za sekretara Predstavničkog doma PSBiH.

 

 

Zovko se pokazao kao dobar ministar koji je poštovao zakone i nije podlijegao pritiscima hercegovačkih tajkuna što ga je koštalo toga da je ostao bez ministarske pozicije nakon prošlih općih izbora iako je dobro radio svoj posao, ali to nije odgovaralo onima koji su htjeli da se zakoni provode po njihovoj mjeri, a ne onako kako je propisano.

 

 

Iako u HDZ-u postoje ljudi koji smatraju da bi on dobro obavljao posao sekretara Predstavničkog doma PSBiH oni su u manjini i konačnu odluku o kandidatu za to mjesto donijet će Dragan Čović, predsjednik HDZ-a”, kažu za Raport izvori upućeni u dešavanja u vezi s ovim imenovanjem, dodajući da je struja u HDZ-u iz Srednjobosanskog kantona već iskazala nezadovoljstvo što je većina pozicija na državnom nivou rezervirana za stranačke kadrove iz Hercegovine.

 

 

 

 

 

 

U međuvremenu, Vukoja koji je izabran za sudiju Ustavnog suda BiH 29.maja i na zvaničnoj internetskoj stranici tog suda već je postavljena i njegova biografija.

 

 

 

 

(Raport)

(155)

Koga će Čović predložiti za nasljednika Marina Vukoje: Dosta zainteresiranih se ‘začešljalo’

About The Author
-