Umro je Bill Richardson, jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma. Pregovarao i sa ratnim zločincima

Bio je američki ambasador pri Ujedinjenim narodima, kao i ministar energetike.

 

 

Kongresmen Bill Richardson, jedan od tvoraca Dejonskog sporazuma, ali i čovjek koji je godinama bio glavni diplomatski “vatrogasac” Bijele kuće, umro je u 75. godini.

 

 

Bio je američki ambasador pri Ujedinjenim narodima, kao i ministar energetike. Potom se 2007. godine okušao u utrci za šefa Bijele kuće.

 

 

Ključni diplomata

 

Richardson bio je jedan od ključnih diplomata koji su pripremali dokumente za konferenciju u Daytonu o uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini.

 

 

Richardson i Slobodan Milošević su se sastali u Beogradu 17. marta 1995. godine.

 

 

Taj susret smatra se početkom direktnih kontakata tadašnjeg predsjednika Srbije, krvoloka, kasnije optuženog za ratne zločine, i administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona.

 

 

Susretao se i sa Biljanom Plavšić, jednoj od ključnih ratnih figura u rukovodstvu Republike Srpske, također kasnije osuđenom za ratne zločine u BiH.

 

 

Richardson je bio američki izaslanik u nekoliko drugih velikih kriza, uključujući Sjevernu Koreju, Kubu, Irak, Nigeriju i Mjanmar.

 

 

Pomogao je u i osiguravanju oslobađanja američkog novinara Dannyja Fenstera 2021. iz mjanmarskog zatvora.

 

 

Pregovori u Moskvi

 

Ove je godine pregovarao o oslobađanju Taylora Dudleya, koji je prešao granicu iz Poljske u Rusiju.

 

 

Odletio je i u Moskvu na sastanak sa zvaničnicima ruske vlade u mjesecima prije prošlogodišnjeg oslobađanja veterana-marinca Trevora Reeda u razmjeni zatvorenika.

 

 

Također je radio na slučajevima Brittney Griner, američke košarkaške WNBA zvijezde, koju je Moskva oslobodila prošle godine, i Michaela Whitea, mornaričkog veterana kojeg je Iran oslobodio 2020.

 

 

Također, bio je dio američkih misija koje su pratile izborne procese u Gvatemali i Nikaragvi. Sastajao se sa Fidelom Castrom, Albertom Fudžimorijem te nizom drugih lidera iz Južne i Centralne Amerike.

 

 

Prije toga, sa Saddamom Hussseinom je pregovarao o oslobađanju dvojice Amerikanaca koji su, 1995. godine, prešli granicu Iraka.

 

 

“Bio sam nezvanični podsekretar za bitange”, opisivao je svoju ulogu u diplomatskim misijama širom svijeta.

 

 

U dva mandata bio je guverner Nex Mexica. Ostao je poznat kao čovjek pod čijim je vodstvom u toj američkoj saveznoj državi ukinuta smrtna kazna.

 

 

Bio je nominovan i za Nobelovu nagradu za mir.

 

(Raport)

(51)

Umro je Bill Richardson, jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma. Pregovarao i sa ratnim zločincima

About The Author
-