U sjeni Putinovog ‘Sotoninog sina‘ Kinezi testirali misteriozni projektil: ‘Tajming je znakovit, šalju poruku‘

Prema medijskim procjenama specijaliziranog portala The War Zone čini se da su se po prvi puta pojavile snimke kineske protubrodske balističke rakete dizajnirane za ispaljivanje s najnaprednijih kineskih ratnih brodova.

 

 

Na internetu se, naime, pojavila videosnimka koja prikazuje, kako se navodi, jedan od kineskih velikih raketnih razarača klase Type 055 stealth s kojeg se lansira misteriozni novi projektil iz jedne od vertikalnih lansirnih cijevi. Iako nije posve jasno o kakvom se projektilu radi i koji koncept operacija podupire, zasigurno postoje različite mogućnosti, navodi portal.

 

Videoisječak prikazuje projektil koji je ‘hladno lansiran’, a potom se diže u zrak pogonjen raketnim motorom, prenosi The War Zone. Sam raketni pogonski dio, ‘booster’, je relativno kratak, a na sebi nosi dugačak valjkasti oblik projektila s malenim ‘krilcima’ u podnožju. Dizajn projektila, kako se navodi, uvelike podsjeća na manevrirajuće vozilo za ponovni ulazak u atmosferu (MaRV), vrstu balističke rakete čija je bojeva glava sposobna autonomno pratiti zemaljske ciljeve.

 

Upućeni komentatori na Twitteru ističu da je ovaj projekt već ranije nagoviješten kao buduće naoružanje za kineske ratne brodove opremljene naprednim sistemom vertikalnog lansiranja (VLS).

 

Oružje na snimci je, kako se navodi, najvjerovatnije protubrodska balistička raketa koja se lansira s mora, o kojoj se spekuliralo da se već neko vrijeme razvija. Raspoređivanje takvog oružja na more imalo bi značajne konzekvence, budući da su trenutno kineske protubrodske balističke raketne sposobnosti jedino one kopnene, dok je u razvoju i tip projektila koji se lansira iz zraka.

 

 

 

 

Istog dana kada se pojavio ovaj video, pojavila se i druga snimka koja prikazuje dosad nezabilježenu situaciju u kojoj kineski bombarder Xian H-6N nosi protubrodsku balističku raketu zasigurno povezanu s “Eagle Strike” YJ-21, projektilom za koji se smatra da je brodska verzija zemaljskog DF-21D (CSS-5 Mod 5), još jedne protubrodske balističke rakete, koja je navodno operativna još 2010. godine.

 

‘Tajming’ pojave ovih snimki je znakovit jer odgovara kineskom obrascu ‘curenja’ informacija, koje zapravo djeluju kao neformalna strateška poruka, navodi The War Zone.

 

Čini se da projektil s raketnog razarača Type 055 nosi tanji i izduženiji valjkasto oblikovani MaRV u usporedbi s onim što je viđeno na projektilu YJ-21, kao i s onim što se moglo vidjeti na mnogim drugim projektilima opremljenim MaRV-om. U kombinaciji s mnogo kraćim raketnim motornim pogonom, dizajn je optimiziran tako da stane unutar uskih brodskih VLS cijevi.

 

Relativno kratak raketni pogon značio bi znatno smanjenje dometa projektila, no radi se o, kako se navodi, razumnom kompromisu s obzirom na to da bi ti kapaciteti unaprijed bili raspoređeni na moru. Čak bi i domet od nekoliko stotina kilometara bio od velike koristi, no ovo bi oružje vjerovatno moglo pogoditi i fiksne ciljeve na kopnu.

 

Sistem bi mogao koristiti neke komponente već poznate iz projekta protubrodske balističke rakete kratkog dometa CM-401 stacionirane na obali, iako je profil MaRV-a očito drugačiji, kao i raketni dio tog oružja.

 

Raspoređivanje protubrodskih balističkih projektila kratkog dometa s protubrodskim krstarećim raketama na mlazni pogon (‘air-breathing’ motor) zakompliciralo bi sposobnost čak i najnaprednijeg protivnika na moru da se uspješno obrani. Također, kraći domet bi odgovarao sposobnostima kineske flote za otkrivanje i pogađanje ciljeva bez potrebe da se oslanjaju na pretjerano složene vanjske podatkovne veze i mreže senzorskih platformi, na koje se oslanjaju protubrodske balističke rakete srednjeg i dugog dometa stacionirane na obali.

 

Druga mogućnost, iako prilično manje vjerovatna, jest da se radi o nekoj vrsti krstareće rakete, čak možda i hipersonične rakete na mlazni pogon. Činjenica da se čini kako projektil ulazi u manevar potiskivanja za pliću putanju izlijetanja ubrzo nakon lansiranja dodatno ukazuje na ovu mogućnost. Ipak, njegova figura je zbunjujuća, ako je to posrijedi.

 

Posljednjih godina pojavio se niz vrlo brzih kineskih protubrodskih krstarećih projektila, koji imaju usisnike zraka postavljene na tijelo za napajanje mlaznih motora, ali konstrukcije koja nimalo ne izgleda poput ove rakete. Također, veći je tehnološki izazov stvoriti nešto poput hipersonične protubrodske rakete nego protubrodske balističke rakete.

 

No, redovni saradnik drugog specijaliziranog portala Naval News, analitičar H I Sutton, identificirao je projektil upravo kao hipersonični protubrodski balistički projektil YJ-21 (ASBM), temeljen na dizajnu CM-401. Ako se ispostavi da je ovaj projektil hipersonični YJ-21, navodi portal, razarači tipa 055 bi vjerovatno postali najteže naoružani ratni brodovi na svijetu.

 

U konačnici, ovo bi, piše The War Zone, mogao biti neki novi protuzračni sistem, iako ga se po obliku ne može ni sa čime usporediti. Bez obzira na misterij u vezi ovog oružja, to je još jedan podsjetnik da Kina napreduje s novim konceptima oružja za svoju rastuću vojsku.

 

Rusija je u srijedu objavila da je testirala interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat, novi dodatak njezinom nuklearnom arsenalu, za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će dati za razmišljanje neprijateljima Moskve.

 

Razvoj Sarmata, koji je počeo još 2009. godine, tako je došao svome kraju i prema najavama zamijenit će dosadašnji sistem R-36M2 Vojvoda (u NATO krugovima poznat i kao SS-18 Sotona, op.a.). S obzirom na to da će naslijediti oružje tako zvučnog naziva, ni RS-28 nije izbjegao jednako zloglasni nadimak – SS-X-30 Sotona 2 Ili Sotonin sin.

 

Definitivno se radi o najmoćnijem projektilu koji će Putin sada imati na raspolaganju, a Rusi tvrde i da takve rakete na svijetu nema. RS-28 Sarmat teži 208 tona, dugačak je 35,5 metara, a promjer mu je 3 metra. Može nositi 10 tona tereta, što znači da se na njega može staviti čak 10 težih nuklearnih bojnih glava ili 15 lakših.

 

 

(129)

U sjeni Putinovog ‘Sotoninog sina‘ Kinezi testirali misteriozni projektil: ‘Tajming je znakovit, šalju poruku‘

| Foto/Video, Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-