PENTAGON U ŠOKU – IRANCI „ZAKLJUČALI“ AMERIČKI F-18: KO IM JE DAO NEPOZNATO ELEKTRONSKO ORUŽJE?!

Objavljeni su snimci kako je vazdušna odbrana iranske vojske “zaključala” (automatsko praćenje mete) borbeni avion F-18 koji se približavao južnim vodama i upozorila ga da skrene sa putanje koja vodi u branjeni prostor.

 

 

 

U videu se vidi kako Boing F-18 Super Hornet prima nekoliko upozorenja od iranskih vazdušnih odbrana prije promene kursa i skretanja oz iranskog južnog vazdušnog prostora.

 

 

Iranske snage upozorile su borbeni avion da će, ukoliko nastavi svoj put prema iranskom vazdušnom prostoru, gađati ga raketama za vazdušnu odbranu.

 

 

Nedavno objavljen video prikazuje iransku vojsku koja upozorava avion F-18 u južnom Iranu. Snimak, koji je nedavno objavila Radiodifuzija Islamske Republike Iran (IRIB), datira iz prvog dana iranske Nove godine (počela je 20. marta).

 

 

Slučajno ili ne, baš kad se ovaj uljez približio iranskom zračnom prostoru, pojavila se i reporterska ekipa nacionalne televizije.

 

 

Iranska baza za protivvazdušnu odbranu na jugu – koja se nalazi u blizini lučkog grada Bandar Abas upravlja nizom radarskih sistema koji prate nebo u tom uglu zemlje, ali posmatrači veruju da je video snimak incidenta snimljen od strane domaćeg iranskog radarskog sistema, nazvan Fath-14 (Konkver 14, srpski Osvajaš 14).

 

 

Presretanje ima visoku tehničku i psihološku operativnu vrijednost s obzirom na to da je borbeni avion uočen noću od strane vazduhoplovnih snage iranske vojske, koje su opremljene različitim vrstama sistema elektronskog ratovanja, javila je u utorak persijska služba ruske novinske agencije Sputnik.

 

 

Fath-14 radarski sistem, predstavljen 2015. godine, ima domet od 600 kilometara i može da otkriva male ciljeve u vazduhu na velikoj nadmorskoj visini.

 

 

Visoka spretnost i brza povezanost sa komandno-upravljačkom mrežom su među ostalim karakteristikama poluvodičkog radara.

 

 

Otporan je na elektronsko ratovanje i smatra se najboljim radarom za raketne sisteme.

 

 

Navodno je avion pripadao američkoj vojsci. Vašington nije komentarisao izveštaje, ali incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je The New York Times izvjestio da je američki državni sekretar Majk Pompeo nedavno najavio “tešku akciju” protiv Irana, dok je zemlja bila zauzeta borbom protiv epidemije korona virusa.

 

 

U junu 2019., iranske vazduhoplovne odbrane oborile su napredni američki RK-4 Global Hok nad iranskim teritorijalnim vodama u provinciji Hormozgan, nakon što su bespilotne letjelice tokom špijunske misije prekršile vazdušni prostor zemlje.

 

 

 

(Nezavisne)

(4028)

PENTAGON U ŠOKU – IRANCI „ZAKLJUČALI“ AMERIČKI F-18: KO IM JE DAO NEPOZNATO ELEKTRONSKO ORUŽJE?!

| Foto/Video, Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-