PRIPREMAJU PRIJEDLOG DRŽAVNOG ZAKONA O IMOVINI: Zašto je radna grupa OHR-a tajna, a propagandna kampanja javna?

Pri Uredu visokog predstavnika formirana je radna grupa sa zaduženjem da njeni članovi pripreme prijedlog Zakon o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

 

 

Sve što znamo o članovima grupe jeste da su “ domaći i međunarodni eksperti”, međutim, nivo njihove “ekspertize” nije moguće potvrditi zato što je njihov identitet sakriven od javnosti.

 

 

Neki od ovdašnjih medija, doduše, nezvanično su objavili neka od njihovih imena ali činjenica da visoki predstavnik isključuje opću, političku i stručnu javnost u Bosni i Hercegovini te da je proces pripreme prijedloga netransparentan i nedemokratičan izaziva duboku zabrinutost za sadržaj “finalnog” proizvoda.

 

 

O razlozima netransparentnosti možemo samo nagađati, ali ako eksperti imaju strah da svoja pravna rješenja “brane” ili da ih javnosti prezentiraju i obrazlože, onda postoji sumnja da će konačno rješenje biti kompromis u korist politike, a na štetu pravne kvalitete propisa i na štetu države.

 

 

S druge strane, Ured visokog predstavnika priprema javnu propagandnu kampanju usmjerenu promociji “važnosti rješavanja pitanja državne imovine”. Za tu svrhu izdvojena su sredstva u iznosu od 67.769,50 KM. Iz opisa javnog poziva zainteresiranim poslovnim subjektima, koji je dostupan na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika, “plan” obuhvata medije, tri javna servisa (BHT1, FTV i RTRS) i dvije privatne televizijske stanice (BN i Nova), društvene mreže, a kao metoda, navedeni su i propagandni videoklipovi.

 

 

U suštini, OHR traži poslovni subjekt koji će pripremiti i izvršiti medijski plan za kampanju s ciljem informiranja javnosti u Bosni i Hercegovini o važnosti rješavanja pitanja državne imovine kako bi “javnosti bilo jasno zašto treba podržati ove procese i kakva je šteta već pričinjena njihovim neprovođenjem” – stoji, između ostalog, u pozivu. Dakle, plan je svojevrsna anestezija javnosti dok visoki predstavnik razvlašćuje državu.

 

 

Zašto je potrebno uložiti desetke hiljada konvertibilnih maraka kako bi se građanima “objasnilo koliko je važno riješiti pitanje državne imovine”? Kolika je važnost državne imovine, jako dobro znaju sve patriote koji su državu i njenu imovinu branili od agresije. Njima to ne treba objašnjavati. A način na koji je visoki predstavnik suspendirao ustavni poredak i proveo pravno i političko nasilje prilikom nametanja Vlade Federacije izaziva opravdan strah kod svih patriotskih snaga da se priprema zakon koji će imati iste ili gore razarajuće posljedice na državu, čak i od onih koje je imalo nametanje u noći 2. oktobra 2022. godine.

 

 

S jedne strane imamo Milorada Dodika, koji od aktuelnih partnera u vlasti, sarajevske “trojke”, dobija sve što poželi i koji je fokusiran na ostvarivanje ciljeva srpskih nacionalnih politika. S druge strane imamo Dragan Čovića, koji to isto dobija, ali s ciljem provođenja hrvatskih nacionalnih politika. “Trojka +” u ovaj proces uvedena je voljom HDZ-a i SNSD-a. “Trojka +” prvi je “partner” u vlasti iz “bošnjačke kvote” kojeg su HDZ i SNSD željeli da vide tu, a što samo za sebe dovoljno govori.

 

 

Činjenica da Ured visokog predstavnika krije “eksperte” vrlo vjerovatno znači da će pravni kvalitet propisa biti u drugom planu, a u pravom planu bit će ostvarivanje političkih ciljeva i delegiranje nadležnosti s Ureda visokog predstavnika na grupu “eksperata” koje nikada niko nije vidio niti čuo. Pitanja će se postavljati da li je ikada “grupa eksperata” i postojala ili je sve to plod obmane u pripremi nametanja zakona s trajnim i nesagledivim posljedicama za državu Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Time će OHR sa sebe skinuti, a na “grupu eksperata” prebaciti kompletnu odgovornost. Možda i najvažnije pitanje u svemu ovome jeste pitanje transparentnosti, koje je jedna od osnovnih odlika demokratije i demokratskih društava. Međutim, na vjerovatno najvažnijem pitanju za Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost OHR nam oduzima pravo na transparentnost i dovodi nas pred svršen čin neke tajne radne grupe.

 

 

Na dva važna pitanja OHR u Bosni i Hercegovini potpuno ruši sve demokratske standarde. U jednom slučaju OHR potpuno ignorira volju birača, a pritom ruši i mehanizam konstitutivnosti naroda nametanjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a u drugom slučaju, na krajnje netransparentan način pokušava riješiti pitanje državne imovine. U oba slučaja OHR građanima ove zemlje pokušava zamazati oči izvrtanjem činjenica, navodeći da je odblokirao formiranje vlasti na entitetskom nivou, a u drugom slučaju reklamnom kampanjom koja ima za cilj nagovoriti građane Bosne i Hercegovine da prihvate rješenja koja im se nude. Istini za volju, niko ne zna kakva će biti rješenja OHR-a, čak i da su najbolja na svijetu, način na koji se do njih dolazi nije demokratski i kao takav je neprihvatljiv. Za nas očito ne vrijede demokratski standardi na najvažnijim pitanjima za naš opstanak i opstanak naše države.

 

 

Pitanje državne imovine nije pitanje u vezi s kojim se uopće treba raspravljati, to je pitanje poštivanja presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i pitanje političke volje da se usvoji odgovarajući zakon na državnom nivou. Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće, one jasno i nedvosmisleno kažu da se zakonom mogu samo regulirati uslovi korištenja državne imovine, ali je titular i vlasnik imovine država, piše Stav.ba.

 

 

Međutim, cilj Milorada Dodika jeste da razvlastiti državu, da joj oduzme imovinu, jer šta je država bez imovine i bez teritorije. Upisom državne imovine na entitete i Distrikt Brčko država ostaje bez imovine, a entitet Republika srpska dolazi na korak do secesije.

 

 

Ovo su vrlo opasne stvari, trenutak je težak, a Bošnjaci nemaju dostojne predstavnike u vlasti koji bi mogli da zaštite interese države i naroda. Srbi neumorno rade na tome da rješavanje pitanja državne imovine ide u korist Republike srpske i njihovih secesionističkih težnji, od vladajućih stranaka do opozicije, dok Bošnjaci s druge strane mirno čekaju da OHR “riješi” problem bez jasnog stava šta žele, jer vladajuću koaliciju to pitanje dovoljno ne zanima, nije dostojno bavljenja jer ne podrazumijeva crvene tepihe i šepurenje po bjelosvjetskim pozornicama.

 

 

Sve liči na to da su Bošnjaci dobili Zakon o zabrani negiranja genocida, koji se naravno ne poštuje, Hrvati će dobiti Izborni zakon, to su im obećali i “trojka” i OHR, a Srbima ostaje državna imovina. Kada se sve sabere i oduzme, kada se podvuče linija, svi su dobili nešto, ali je Bosna i Hercegovina izgubila.

 

 

(SB)

(163)

PRIPREMAJU PRIJEDLOG DRŽAVNOG ZAKONA O IMOVINI: Zašto je radna grupa OHR-a tajna, a propagandna kampanja javna?

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-