Potezi očajnika: Dodik rekao da Schmidt laže pa ga pozvao da dokaže da je visoki predstavnik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik oglasio se na Twitteru ponavljajući svoju mantru o “lažnom visokom predstavniku”, a nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njega i novoizabranog direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

 

 

“Ja ne tumačim Dejtonski sporazum, već ga čitam, a tamo u Aneksu 10 piše da visokog predstavnika potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a”, naveo je Dodik.

 

 

Pozvao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen i tako dokaže da je visoki predstavnik.

 

 

 

 

“Ali, to ne postoji i on zna da se lažno predstavlja”, ustvrdio je Dodik poručivši da to navodno pokazuje i odgovor Antonija Guterresa, prvog čovjeka UN-a.

 

 

“Jer ni on nije potvrdio da postoji takva rezolucija Vijeća sigurnosti. Schmidt opet lažima pokušava da stvari okrene naopačke”, naveo je Dodik.

 

 

Podsjetimo, prvi čovjek UN-a Antonio Guterres odgovorio je na zahtjev članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je zatražila da se iz UN-a dostavi odluka Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH.

 

 

 

 

Guterres je tada poručio da Ujedinjene nacije nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma, niti je UN član PIC-a, jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

 

 

Tužilaštvo BiH tereti Dodika i Lukića za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH, a sada je na Sudu BiH odluka da li će potvrditi optužnicu protiv Dodika i Lukića.

 

 

 

(Raport)

(554)

Potezi očajnika: Dodik rekao da Schmidt laže pa ga pozvao da dokaže da je visoki predstavnik

About The Author
-