POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Jelena Trivić otoreno prkosi Dodikovom režimu, najavljuje kršenje zakona…

Svemu se javno usprotivila članica Predsjedništva PDP-a Jelena Trivić.

 

 

Kleveta i uvreda postaju krivično djelo u Republici Srpskoj, a Nacrt krivičnog zakonika RS-a predviđa da će mediji koji budu kršili zakon biti kažnjeni novčano i to čak do 50.000 KM.

 

 

Svemu se javno usprotivila članica Predsjedništva PDP-a Jelena Trivić.

 

 

-Najavljene odredbe Krivičnog zakonika kojim su predviđene drakonske novčane kazne su klasičan oblik zastrašivanja i progona neistomišljenika i ništa manje od toga. Pružam javnu podršku svima koji će i dalje iznositi istinu o kriminalu režima koliko god to bilo teško, poručila je članica PDP-a Jelena Trivić, te dodala:

 

 

-Kao dokaz svoje javne podrške, naglašavam da ću, kada ove odredbe stupe na snagu, i dalje govoriti javno i na svakom mjestu da imamo lažnog predsjednika i vlast formiranu na izbornoj korupciji. Pa neka me prijavljuju, kažnjavaju, rade šta hoće. Mogu takođe najaviti, obzirom da će zakon da obuhvati svakog ko iznosi navodne laži na javnom skupu, da ću istom žestinom kao i do sada govoriti o svim negativnim pojavama, prije svega o korupciji koja je izjela esenciju našeg društva, zaključila je Trivić.

 

 

Podsjetimo, kleveta i uvreda postaju krivično djelo u Republici Srpskoj, a Nacrt krivičnog zakonika RS predviđa da će mediji koji budu kršili zakon biti kažnjeni novčano i to čak do 50.000 KM.

 

 

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović poručio je da kriminalizacija klevete i uvrede nema za cilj gušenje slobode medija, dok novinari sa druge strane smatraju da sa oprezom treba pristupiti analiziranju Nacrta zakona, te da će svoje mišljenje iznijeti i tokom javne rasprave o ovom pitanju.

 

 

I za uvredu i za klevetu, kako je rekao Bukejlović, kazne će isključivo biti novčane, ali te kazne uopće neće biti male.

 

 

“Ko uvrijedi drugoga, kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem štampe, radija, TV ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 KM”, kazao je Bukejlović.

 

 

On je istakao i da sud može osloboditi kazne zbog uvrede ako se dokaže da je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem uvrijeđenog ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovo izvinjenje zbog učinjenog djela.

 

 

“Ako je uvrijeđeni uvredu uzvratio, sud može oba ili samo jednog učinioca osloboditi kazne”, pojasnio je ministar pravde.

 

 

Prema Nacrtu zakona, pod klevetom se podrazumijeva “neistina koja može naškoditi časti ili ugledu”.

 

 

“Onaj ko o drugom iznosi ili prenosi nešto neistinito i što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili prenosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 do 30.000 KM”, naglasio je ministar Bukejlović, dodajući da i u slučaju klevete postoje dva kvalifikovana oblika ovog krivičnog djela.

 

 

“Ako je to učinjeno putem štampe, radija, TV ili putem društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je, kao i uvreda, postalo dostupno većem broju lica, predviđen je kvalifikovan oblik. I treći oblik, ako je iznošenjem i prenošenjem dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac se kažnjava većom novčanom kaznom”, naveo je Bukejlović.

 

 

Zakon predviđa da se “gonjenje” za ova krivična djela preduzima po prijavi oštećenog, a da pravosudni organi utvrđuju eventualnu krivicu.

 

 

“Morate shvatiti da ovo nije isto kao građanska parnica, teret dokazivanja je drugačiji i postupak je drugačiji”, naveo je ministar, te dodao da su ove odredbe pripremane u skladu sa zakonima Evrope.

 

 

“Ne postoji zatvorska kazna ni za jednu od ovih odredbi. Mi smo gledali regionalna i EU zakonodavstva, i moram reći da skoro svaka druga zemlja EU ima krivično djelo klevetu. Hrvatska i Srbija imaju kazne zatvora”, rekao je Bukejlović.

 

 

Upitan da prokomentariše slučaj novinara Nikole Morače, i da li ovaj zakon na neki način direktno udara na slobodu govora, posebno medija, Bukejlović je odgovorio da treba sačekati kraj istrage i da smatra da su institucije postupale uredno.

 

 

“Ovo apsolutno nije protiv slobode medija. Ovo ne može ugroziti slobodu govora, niti se novinari, ako rade dobro, mogu podvesti pod jednu od ovih odredbi krivičnih djela”, kazao je Bukejlović, poručivši da u ovom slučaju postoji i odredba “isključenje protivpravnosti krivičnih djela”, koja znači da tužilac može reći da nema krivičnog djela ako se utvrde sve okolnosti, te da sporni slučaj nije učinjen da se neko omalovaži, a tu je mogućnost i da lice dokaže istinitosti svojih tvrdnji.

 

 

Novinar Vladimir Kovačević kazao je za “Nezavisne novine” da tek treba da se vidi tekst Nacrta zakona, da je mnogo toga ostalo nedorečeno i da je bitno da javna rasprava bude prije nego što Prijedlog zakona dođe u Narodnu skupštinu RS.

 

 

“Ovo na prvu, dozvolio bih sebi tako da kažem, ne izgleda toliko dramatično kao što je bilo najavljivano, jer nema kazne zatvora. Ali, i novčane kazne su ogromne, a to sigurno može neke medije odvesti u zatvaranje”, rekao je Kovačević.

 

 

Ipak, u svemu navedenom, dodaje on, ključna je druga stvar.

 

 

“Bojim se da će dokazivanje klevete i nekog slučaja zavisiti od toga ko podnosi krivičnu prijavu. Ako neko ko je ‘jak’ podnese protiv mene ili vas prijavu, teško da će neki tužilac imati smjelost da donese naredbe o nesprovođenju istrage”.

 

 

On ističe i da većina zemalja, iako ima klevetu, to ne sprovodi u praksi.

 

 

“Mnogi hoće da to izbace iz zakona, a mi idemo obrnuto, što je tragično”, zaključio je Kovačević.

 

 

Pored uvrede i klevete, a u sklopu nove glave zakona “Krivična djela protiv časti i ugleda”, kao krivična djela se definišu i iznošenje ličnih i porodičnih prilika, kao i javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj vjeri, rasi i nacionalnosti (za ovo su previđene kazne od 20.000 KM do 100.000 KM).

 

 

U Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS uvedena su i krivična djela “neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta ili snimka” i “zloupotreba fotografije i sadržaja polnog ili eksplicitnog sadržaja”.

 

(SB)

(1180)

POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Jelena Trivić otoreno prkosi Dodikovom režimu, najavljuje kršenje zakona…

About The Author
-