OŠTRE REAKCIJE IZ AMERIKE: „Christian Schmidt je prijetnja bosanskohercegovačkoj sigurnosti i demokraciji, treba ga SMIJENITI – ODMAH“!

Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je da je trebao da se dogodi “situacija u stilu genocida” da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini.

 

 

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa visokog predstavnika Christiana Schmidta u Budimpešti.

 

 

Nakon svega, iz Los Angelesa oglasio se i politolog Jasmin Mujanović.

 

 

-Vrijeme je da prestanete dvosmisleno govoriti i vrijeđati. Mandat Christiana Schmidta u OHR-u mora završiti. On je prijetnja bosanskohercegovačkoj sigurnosti i demokraciji, pa čak i instituciji na čijem se čelu nalazi. Treba ga smijeniti i/ili dati ostavku, odmah, poručio je Mujanović.

 

 

Podsjetimo, Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je da je trebao da se dogodi “situacija u stilu genocida” da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini.

 

 

Govoreći na konferenciji u Budimpešti on je govorio o BiH. Kada je pomenuo “situaciju u stilu genocida u Srebrenici” burno je i vrlo glasno reagirala Senada Selo Šabić.

 

 

Ona je glasno protestirala, a potom je na svom Twitter nalogu prenijela spornu izjavu visokog predstavnika.

 

 

“Situacija u stilu genocida. Šta to znači? Neki privid genocida? Genocid u nekom određenom stilu? Tako uvrijedljivo za žrtve i međunarodnu pravdu”, napisala je ona na svom Twitter nalogu.

 

 

Uslijedile su brojne osude Schmidtovog istupa, a reagirala je i Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” kazavši da izjava Christiana Schmidta koju je izrekao na konferenciji u Budimpešti nije prva “kojom visoki predstavnik vrijeđa žrtve genocida u Srebrenici”.

 

 

“O kakvom to ‘stilu gencida’ govori visoki predstavnik. Zapadnom? Istočnom? Manje snažnom i važnom? Više snažnom i važnijem? Zna li on uopće šta govori? O snazi genocida i posljedicama koje je prouzročio sve su rekle sudske presude i ne može Schmidt sada genocid razvrstavati po nekakvim svojim stilovima. Pitam kakva mu je namjera”, kazala je ona.

 

 

Begović navodi da ovo nije prvi put da Schmidt, kad govori o genocidu i žrtvama genocida “lupa gluposti” i da ga je ona, na jednom sastanku upriličenom sa žrtvama pitala da “slučajno nije bolestan”.

 

 

“Bojim se da se iza ovakvih njegovih ispada krije namjera da se omalovaže žrtve genocida i tako minimizira priča o genocidu, što godinama rade politike koje su počinile genocid”, poručuje Begović.

 

 

Reagovala je i baronesa Arminka Helić – na svom Twitter profilu je napisala da genocid ne dolazi ni od kuda, te da je imenovanje djela i njegovih počinitelja jedini put do pomirenja.

 

 

Omalovažavanje genocida u Srebrenici na ovakav način vrijeđa žrtve i podriva međunarodne standarde, stav je austrijskog univerzitetskog profesora Vedrana Džihića.

 

(SB)

(620)

OŠTRE REAKCIJE IZ AMERIKE: „Christian Schmidt je prijetnja bosanskohercegovačkoj sigurnosti i demokraciji, treba ga SMIJENITI – ODMAH“!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-