Njemački magazin o susretu Vučića i Dodika: Kao da znaci ukazuju na oluju…

Zapad smatra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić važan sagovornik. Vladimir Putin bi zbog toga trebalo da bude sretan, piše njemački magazin Spiegel.

 

 

„On je, nema sumnje, veliki državnik. Predsjednik Srbije visok je skoro dva metra. Samo se u razgovoru Aleksandar Vučić ponekad pretvara da je manji nego što jeste.

 

 

Sebe vidi kao garanta mira

 

Predsjednik sebe vidi kao garanta mira na Zapadnom Balkanu, ali svako ko razumije srpski, čita između redova i prati agitaciju privatnih TV-emitera lojalnih režimu doći će do drugog zaključka: recimo da Vučić ima sve što je potrebno da bude palikuća“.

 

 

Ovako počinje veoma opširan članak pod naslovom Lutkar iz Beograda objavljen u štampanom izdanju nedeljnika Spiegel, prenosi Deutsche Welle.

 

 

Autor podsjeća da „desetine hiljada ljudi već mjesecima u Beogradu i drugim gradovima Srbije protestuju protiv autokratskog predsjednika“.

 

 

“Spoljnopolitički kurs beogradskog lutkara je kao hodanje po užetu. Proklamovani su odnosi sa Bruxellesom i Washingtonom, ali njeguju se i oni sa Pekingom i Moskvom.

 

 

Beograd se do danas nije pridružio sankcijama Rusiji. Umesto toga, raste uznemiravanje ruskih opozicionara koji su izbjegli u Srbiju.

 

 

Generalno, stvari u regionu su u posljednje vrijeme izmakle kontroli“, ocjenjuje nemački magazin.

 

 

Dodaje da su “na Kosovu pripadnici srpske manjine lojalni Vučiću onesposobili desetine vojnika KFOR-a, u Bosni se najavljuje referendum o otcjepljenju većinski srpskog dijela Republike Srpske, a u Crnoj Gori, članici NATO-a, više prosrpskih snaga sprema se da preuzmu kormilo vlade.“

 

 

Moskva koristi Vučića

 

“Da li Moskva koristi Vučića kao oruđe u nastojanju da razmirice proširi van Ukrajine, u srce Evrope“, pita se autor.

 

 

Odmah i nudi sljedeći odgovor:

 

 

„Ankete među ruskom pravoslavnom braćom u Srbiji to potvrđuju. Iako ta balkanska država pregovara sa Bruxellesom već gotovo deset godina, više od polovine građana na referendumu bi se izjasnilo protiv članstva u Evropskoj uniji.

 

 

A 45 posto ispitanika Putina opisuje kao najboljeg i vrhunskog svjetskog političara. Prati ga – na znatnoj udaljenosti – šef kineske države Xi Jinping.“

 

 

„Vučić sebe vidi kao zastupnika svih Srba, uključujući i onih koji žive u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu.

 

 

Centralnu ulogu u njegovim proračunima ima moćna Srpska pravoslavna crkva koja gvozdenim klještima drži 15 miliona pravoslavnih Srba širom svijeta.

 

 

Zbog toga Vučić hvata u zamku sveštenstvo koje je devedesetih bilo kritički orijentisano prema velikosrpskom despotu Slobodanu Miloševiću – u čije vrijeme je Vučić bio na službi kao ministar informisanja“, smatra Spiegel.

 

 

Politički pritisak

 

„Kad god je pod unutrašnjim političkim pritiskom, Vučić kao da pušta sa uzice svoje nasilne pristalice na sjeveru Kosova većinski naseljenom Srbima.

 

 

Kosovo je Gordijev čvor u tkivu Evrope i Vučićev adut u pokeru za vlast i sinekuru na Balkanu.

 

 

Legije visokih diplomata u ime Bruxellesa ili Washingtona nisu uspjele da riješe taj problem, a Vučiću ne pada na pamet da se ispod cijene odrekne tog svog pregovaračkog uloga”, tvrdi list.

 

 

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Spiegel podsjeća da se Vučić 2015. godine, tada kao premijer Srbije, lično pojavio u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

 

 

„Tu je sahranjeno gotovo 7.000 muslimana koje su ubili srpski vojnici i pripadnici paravojske. Vučić je pod policijskom zaštitom morao da bježi od gnjevnih rođaka žrtava.

 

 

Uz Vučićev blagoslov, negiranje genocida je sada postalo institucionalno. Velikosrpska ideologija je živa, samo je promijenila ime i sada se zove ’Srpski svet’“, citira njemački magazin reči Hasana Hasanovića koji je kao mladić preživio masakr, a danas radi u Memorijalnom centru.

 

 

Negiraju genocid

 

Kaže da onaj ko negira genocid, negira i „da iza tog masovnog ubistva stoje srpska država i njene institucije“.

 

 

Spiegel ocenjuje da je sa Sporazumom o saradnji Srbije i Republike Srpske u oblasti obrazovanja i kulturne politike, Vučić 2020. „podmetnuo još jednu eksplozivnu napravu“.

 

 

Nejasno je, navodi se, „da li će i kada predsjednik RS Milorad Dodik ozbiljno shvatiti svoj plan da razbije Bosnu i Hercegovinu – taj geopolitički eksperiment, kako joj se on ruga – otcjepljenjem RS.“

 

 

„Vučić govori o “velikoj i ozbiljnoj krizi” u susjednoj zemlji, ne navodeći kako namjerava da doprinese smirivanju tenzija.

 

 

Na sastanku održanom 20. jula u Beogradu, kojem su prisustvovali patrijarh, on i Dodik, razgovarano je, kako se navodi, o pitanjima od “nacionalnog značaja za srpski narod”.

 

 

“Zvuči kao da znaci ukazuju na oluju“, piše njemački magazin, prenosi Nova.rs.

 

 

(824)

Njemački magazin o susretu Vučića i Dodika: Kao da znaci ukazuju na oluju…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-