NERMIN NIKŠIĆ BI ŠTO PRIJE DO PREMIJERSKE FOTELJE: “Ukoliko manjina nastavi sprečavati većinu da formira vlast te samim tim ugrožavati…”

(…) pravni poredak, očekujemo što hitniju reakciju nadležnog organa, a to je visoki predstavnik.

 

 

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH i mandatar za novi sastav Vlade FBiH, govorio je za „Dnevni avaz“.

 

 

Kaže da je za građane Federacije najvažnije da što prije dobiju Vladu u punom kapacitetu, iza koje stoji stabilna parlamentarna većina.

 

 

“Sredstva međunarodne pomoći za ublažavanje posljedica inflacije su na čekanju. Naši partneri iz EU žele saradnju sa stabilnom vlašću. To nije vlada u petoj godini tehničkog mandata, bez podrške parlamenta, kojoj nedostaju tri ministra. Trenutna vlada više ni unutar sebe nije jedinstvena. Zato je iznimno bitno da formiramo novu vladu koja će u punom kapacitetu i punom odgovornošću raditi svoj posao”, kazao je Nikšić.

 

 

Tvrdi da je “pogubno da vlada kojom rukovodi Fadil Novalić ostane i dalje u tehničkom mandatu”.

 

 

“Devet godina vlade premijera Fadila Novalića ostat će upamćeno po tome što se o Vladi više pisalo u rubrici crne hronike nego u svim drugim rubrikama vijesti zajedno. To je, nažalost, vlada koja nije našla odgovor ni na jednu krizu. U vrijeme COVID-19 smo bili posljednji po donošenju propisa za ublažavanje utjecaja pandemije na privredu, a i te mjere su bile uglavnom ‘šminka’ i pravdanje za punjenje džepova podobnih tajkuna”.

 

 

Na pitanje mora li visoki predstavnik Christian Schmidt što prije reagirati kako bi se otklonile blokade, Nikšić je odgovorio da je njihova želja uvijek bila da većina u FBiH što prije formira vlast.

 

 

“Nažalost, nakon tombole u kojoj se SDA oba puta ‘posrećilo’ da dobije mandat u Domu naroda FBiH na štetu nove većine te poslijeizbornog ‘prelijetanja’ zastupnika iz opozicionih stranaka pod skute SDA, koja im je na svoje poznate načine dala ili kupila krila, imamo situaciju kakvu imamo. Imamo potpredsjednika iz SDA kojeg je izabrala nova većina, a koji garantira da će blokirati formiranje vlasti od nove većine. Po meni, to je klasična zloupotreba položaja. Ustavno i zakonsko pravo parlamentarne većine je da formira vlast. Ukoliko manjina nastavi sprečavati većinu da formira vlast te samim tim ugrožavati pravni poredak, očekujemo što hitniju reakciju nadležnog organa, a to je visoki predstavnik”.

 

 

Nikšić je komentirao i poteze NES-a i SBiH u USK.

 

 

“Žao mi je što se situacija razvila na ovaj način. Iako imamo garanciju naših partnera da su na nivou FBiH većina i međusobna lojalnost neupitna, iako imamo potpise svih zastupnika ovih stranaka za podršku premijeru i Vladi, pa i potpisan sporazum. Svi znate da je SDA nudila i još nudi formiranje većine. Nažalost, čini mi se da je ponašanje naših partnera prvi put odškrinulo vrata razmatranju i te opcije. Svakako nam predstoje otvoreni razgovori s partnerima, pa ćemo vidjeti u kom pravcu će se dalje stvari razvijati”.

 

(SB)

(174)

NERMIN NIKŠIĆ BI ŠTO PRIJE DO PREMIJERSKE FOTELJE: “Ukoliko manjina nastavi sprečavati većinu da formira vlast te samim tim ugrožavati…”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-