ADVOKATSKA MAŠTA MOŽE SVAŠTA: Radončićev advokat lansirao nevjerovatnu teoriju zavjere!

Radončić trebao biti uhapšen u Turskoj, s podmetnutom torbom novca i zlata, ustvrdio je Radončićev advokat Dragan Barbarić.

 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudin Radončić trebao je biti žrtva ‘istanbulskog scenarija’, hapšenja s velikom količinom novca, zlata i dragocjenosti u subotu, 23. januara u tome turskom gradu kako bi na posebnoj težini dobile optužbe koje mu se stavljaju na teret, te kako bi bio medijski ‘pokopan’ bez mogućnosti da se brani, piše Večernji list BiH. Radončić je kupio karte i rezervirao smještaj i samo zbog vremenskih neprilika nije otputovao za Istanbul.

 

Tvrdi to Radončićev advokat Dragan Barbarić koji kaže da je ovaj slučaj očita politička montaža, ali je odbio otkriti ko stoji iza svega jer će to na suđenju učiniti sam Radončić, što cijelom slučaju daje ozbiljnu dozu mističnosti.

 

“Radončić je trebao 23. 1. 2016. godine – subota, zajedno s još jednom osobom otputovati u Tursku gdje je istog dana u večernjim satima imao dogovoren sastanak i večeru s jednim poznatim turskim investitorom i biznismenom. Prethodno su kupljene zrakoplovne karte, a zrakoplov je trebao poletjeti iz Sarajeva za Istanbul u 9 sati”, navodi Barbarić.

 

On dalje dodaje da je po dolasku na avioluku, Radončić obaviješten od pratitelja koji je čekao na sarajevskom aerodromu i koji je s njima isto tako trebao otputovati u Istanbul, da je let za Istanbul zbog nevremena otkazan.

 

“Ništa sporno. Međutim, bitno je reći to da je prethodnog dana, odnosno 22. 1. 2016. godine – petak, izdana i potpisana naredba za lišenje slobode tada osumnjičenog Fahrudina Radončića i da je on cijelo to vrijeme bio pod posebnim mjerama, uključujući i prisluškivanje njegovih telefonskih razgovora, što opet znači da se znalo za njegov odlazak u Tursku. Budući da je naredba za lišenje slobode Radončića bila operativna s 22. 1. 2016. godine, petak, ona je trebala biti aktivirana sutradan i to onog trenutka kada se Radončić nađe u Turskoj gdje bi bio lišen slobode i gdje bi mu kasnije bio određen ekstradicijski pritvor”, dodaje Barbarić. On dodaje da je Radončiću trebala biti podmetnuta veća količina novca uključujući i dragocjenosti – zlato, te bi odmah od medija bio proglašen kriminalcem, ratnim profiterom i osobom koja je iz BiH iznijela ogromnu količinu novca i dragocjenosti.

 

“Određene informacija su nam dostavljene od vrlo ozbiljnih ljudi, a jedan “prijateljski izvor” je dostavio kompletnu informaciju, bolje reći “istanbulski scenarij”. Uostalom, cijeli taj dan petak – 22. 1. 2016. godine, Radončić provodi u Sarajevu, cijelo to vrijeme je pod posebnim mjerama, a naredba za lišenje slobode je operativna. On se ne lišava slobode jer se čeka let i njegov odlazak u Tursku, pri čemu, naravno, nitko nije znao niti je mogao znati da će let za Istanbul biti otkazan.

 

I pored operativne naredbe za lišenje slobode Radončića, on istog dana, subota, 23. januara 2016. godine, odlazi automobilom u Crnu Goru i ne lišava se slobode, a vraća se 25. 1. 2016. godine – ponedjeljak, u Sarajevo kada je i lišen slobode”, precizirao je Barbarić. Radončić će sve te činjenice iznijeti javno na suđenju Barbarić je istakao da će sve te činjenice će Radončić iznijeti javno na suđenju. “Postupak koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv Fahrudina Radončića se nalazi u predraspravnoj fazi postupka, što znači da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine završilo istragu koja je rezultirala prvo podizanjem optužnice, a poslije i potvrđivanjem optužnice od Suda Bosne i Hercegovine”, navodi Barbarić. On je dodao da prema zakonu, odbrana je imala pravo i mogućnost uložiti prigovore na potvrđenu optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kojima bi osporavala nadležnost Suda BiH ili ukazala na formalne nedostatke u optužnici ili osporila zakonitost dokaza.

 

On dodaje da odbrana svjesno i namjerno, u dogovoru s Radončićem, nije koristila zakonsko pravo ulaganja prigovora na optužnicu Tužilaštva BiH.

 

“Razlog je vrlo jednostavan i praktične prirode. Želimo i nastojimo u što kraćem vremenskom razdoblju krenuti u ovaj postupak i javno u sudnici pred očima javnosti razmontirati ovu politički osmišljenu i montiranu optužnicu”, dodaje Barbarić. On dodaje da odbrana ima apsolutno dokaze za svaku svoju tvrdnju, uključujući i ovaj navod koji se tiče montiranja optužnice.

 

(86)

ADVOKATSKA MAŠTA MOŽE SVAŠTA: Radončićev advokat lansirao nevjerovatnu teoriju zavjere!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-