MILIČEVIĆ: DODIK NA SUDU BRANI SVOJU IMPERIJU I…

BOGATSTVO…

 

 

 

Milorad Dodik u procesu na Sudu BiH ne brani RS već svoju imperiju i bogatstvo. Zbog njegovih poteza, izgubilo se povjerenje u instituciju Narodne skupštine. Za secesiju on nema podršku građana RS-a, kaže u intervjuu za Mrežu Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

 

 

 

Upitan hoće li nam se ove sedmice otvoriti evropska vrata, naglašava da je siguran, na osnovu onoga što dolazi do nas putem medija i različitih informacija, da će se to dogoditi, te da je to dobro. Međutim, kaže da se trebamo upitati zašto se to nije dogodilo mnogo ranije.

 

 

 

-Sada će se svi hvaliti kako su najzaslužniji što se to desilo, oni koji su trenutno nosioci vlasti na svim nivoima, i to je u redu i o tome ne treba mnogo ni razmišljati. Dugo smo bili u evropskom ćošku i čekali na red“, istakao je Miličević.

 

 

 

Naglašava da nije sve do kriterija – geopolitičko stanje je trenutno takvo da je interes da zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju.

 

 

 

-Geopolitički smo sada podobni. Bez obzira zašto je to tako – jesu li to odnosi Istoka i Zapada, i ko će ovdje imati prioritet – za nas to jeste važno, ali je manje važno. Sada se postavljaju neki hitni rokovi i svi su u nekakvoj tremi, tenziji, kako mi moramo usvojiti 14 prioriteta, devet zakona koji se odjednom naprasno usvajaju pod pritiskom, a ustvari sve je to dvolična politika međunarodne zajednice. Ovi koji se sada hvale da su oni ti koji su Evropejci, upravo ti, potpomognuti još nekim drugima koji su činili vlast na nivou BiH, su učinili sve da to dođe što kasnije, izgubili smo barem 15 godina“, smatra Miličević.

 

 

 

Dodaje da političke elite koje su, kako kaže, duboko u kriminalu i korupciji, dobile su dodatnih 15 godina da manipulišu i da se bogate na leđima naroda. To je nešto što je prošlo, ali to ne smije da se zaboravi, poručio je.

 

 

 

Govoreći o tome ko je najzaslužniji da se BiH otvore evropska vrata, kaže da možemo zahvaliti međunarodnoj zajednici i geopolitičkim odnosima, ali nikako domaćim političarima.

 

 

 

Osvrnuo se i na zakon o sudovima.

 

 

Prvo ću krenuti da ja dolazim iz RS-a i da je SDS podržao zaključke NSRS-a koji su jasno definisali da je prioritetni zakon, iznad svih drugih 14 prioriteta, zakon o Ustavnom sudu, i da nema otvaranja drugih evropskih zakona dok se on ne usvoji“, podsjeća Miličević.

 

 

 

Kako navodi, niz je takvih zaključaka koje SNSD nije ispoštovao i koji su samo služili kao ulog Milorada Dodika u pregovorima. Izgubilo se, kaže, povjerenje u instituciju Narodne skupštine.

 

 

 

Pitanje sudova je bila tema kojom se uvijek manipulisalo. Ovaj put, kada je u pitanju Sud i Tužilaštvo BiH, dolazimo do pojma Apelacionog suda. Sada se više i ne pominje ni NSRS ni referendum. Sad se pominje nešto potpuno trivijalno – hoće li sjedište tog suda biti u Istočnom Sarajevu ili Banjoj Luci. SNSD i Dodik i ne pomišljaju da takvo nešto treba da prođe kroz NSRS, da se čuje glas poslanika. To je i dalje samo jedna politička borba u kojoj se pred lokalne, pa kasnije opšte izbore, diže rejting SNSD-a, a koji se predstavlja kao jedini zaštitnik interesa i prava RS-a. To ne može biti istina“, objasnio je on.

 

 

 

Dodikov poremećaj ličnosti

 

 

Političari su prolazna kategorija, pa tako i Dodik, kaže Miličević.

 

 

 

Samo psihopatološke ličnosti imaju taj mesijanski sindrom koji smatraju da bez njih ništa ne može. To je jedna patologija koju ja kao ljekar vrlo dobro poznajem“, poručio je.

 

 

 

Ustvrdio je da ne postoji i ne smije da postoji identifikacija između Dodika i RS-a.

 

 

 

Dodik i slični na Sudu BiH brane svoju imperiju i bogatstvo i to je jedina prava istina“, kazao je on.

 

 

 

Miličević je naglasio i da nije prirodno da jedna država ima strane sudije u Ustavnom sudu, a treba da bude kandidat za EU.

 

 

 

Uz sve to, ta je zemlja protektorat u kojem visoki predstavnici kroz niz godina mogu da koriste bonska ovlaštenja i da nameću zakone. I čak – s time prijete“, rekao je Miličević.

 

(Hayat)

(94)

MILIČEVIĆ: DODIK NA SUDU BRANI SVOJU IMPERIJU I…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-