ĐURO KOZAR PIŠE…: “Dodik, Cvijanovićka, Majkićka, Nović… ne moraju voljeti vojsku svoje države, ali bi trebali…”

(…) uvažavati fakte.

 

 

Piše: Đuro Kozar

 

General Jovan Divjak (1937-2021), koji je u bogatoj vojnoj karijeri bio i profesor i načelnik klase u Srednjoj vojnoj školi kopnene vojske u Sarajevu, svojedobno je govorio da se ono što vojska nauči na obuci, najbolje provjerava na taktičkim vježbama na terenu i da se tako može cjelovito procijeniti spremnost za oružanu borbu.

 

 

U obrani Bosne i Hercegovine od agresije od 1992. do 1995. godine on se u zoni odgovornosti 2. korpusa Armije BiH, na položajima u istočnoj Bosni, sreo s borcima među kojima je bilo i nekoliko njegovih nekadašnjih pitomaca i uvjerio se u kvalitet njihovog zapovijedanja.

 

 

Znanja i umijeća

 

Govorili su mu: “Generale Divjak, hvala vam na svemu što ste nas naučili. U ratu smo u potpunosti shvatili vašu poruku o tome da rat ne traži samo visoku motiviranost i izdržljivost ljudstva nego vojno znanje i vještine u vođenju vojske i da naredbe izvršavamo sa što manje gubitaka. Najsretniji smo kad nam se iz akcije u bazu vrati isti broj vojnika, kad nema poginulih i ranjenih, ali svjesni smo da se gine i da ginu i starješine.”

 

 

Ovaj uvod učinio mi se adekvatnim dok se na poligonu Manjača održava bilateralna vježba pripadnika Armije Sjedinjenih Američkih Država i vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja se završava 20. srpnja. S američke strane sudjeluju vojnici iz sastava 173. zračnodesantne brigade, 12. brigade borbene avijacije i Nacionalne garde Marylanda, a s naše izviđački vodovi 4, 5. i 6. pješadijske brigade OSBiH i oni izmiješani provode vježbovne zadaće u kojima do izražaja dolaze individualna i kolektivna obučenost i operabilnost u okviru NATO-ovog programa Partnerstva za mir, u kojem je BiH od 2006. godine.

 

 

To je nastavak vježbe ove dvije zemlje koja je na Manjači održana prošle godine pod nazivom Brzi odgovor 21 i to je tada bio dio manevara Branitelj Europe, u kojima je na raznim lokacijama sudjelovalo 30.000 vojnika iz članica NATO-a i partnerskih zemalja.

 

 

Tada se nitko nije nadao da će godinu poslije (24. veljače 2022) Armija Ruske Federacije izvršiti agresiju na Ukrajinu i poremetiti sigurnosnu arhitekturu Europe, ali analize ovih manevara uzete su u obzir prilikom rasporeda snaga NATO-a u istočnoj Europi.

 

 

Kako se bori i pobjeđuje

 

 

Ovogodišnja zajednička vojna vježba američke i naše vojske održava se, dakle, na Manjači dok traje rat u Ukrajini, što motivira oba partnera da pokažu svoja znanja i umijeća po točkama: izviđači u zasjedi, izrada improviziranih zamki i zasjeda, te uspostava izviđačke baze sa svim potrebnim elementima. Prema pretpostavci vježbe, sudionici u vlastitoj pozadini prikupljaju podatke o “neprijateljevim skupinama” koje su ubačene na bh. teritoriju i o zračnim desantima.

 

 

Prema potrebi, spremni su vršiti i diverzije u “neprijateljevom” rasporedu, a u vlastitoj pozadini ove snage mogu biti upotrijebljene i za uništavanje ubačenih skupina. Nadređeni ističu da su ovakve vježbe dokaz onoga što se u vojnom smislu može, a zajedno može se sve.

 

 

Zapovjednik američkih snaga za Europu i Afriku, general Christopher Cavoli, prošle godine bio je na Manjači i rekao da je impresioniran onim što je vidio na vježbi. Ovaj general je kao mlad časnik 1996. bio u BiH u sastavu UNPROFOR-a i mogao se uvjeriti u vojnostručnu sposobnost bh. vojske koja je na vježbi u svim fazama bila ravnopravna s Amerikancima. U isto bi se mogao uvjeriti i sada.

 

 

Kamo sreće da su na bilateralnu vježbu na Manjači kao promatrači došli Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i drugi dužnosnici iz Republike Srpske koji godinama, zbog partikularnih interesa, sprečavaju razvoj Oružanih snaga BiH – da se na licu mjesta uvjere koliko je naša multietnička vojska sposobna izvršavati svoju ustavnu ulogu i misije. Ne moraju oni voljeti vojsku svoje države, ali bi trebali uvažavati fakte.

 

 

Za razliku od njih, Amerikanci nas poštuju i zato ovamo dolaze da se s našim vojnicima uvježbavaju, razmjenjuju iskustva, da nas uče i da od nas nešto nauče o tome kako se bori i pobjeđuje u oružanoj borbi.

 

(Oslobođenje)

(848)

ĐURO KOZAR PIŠE…: “Dodik, Cvijanovićka, Majkićka, Nović… ne moraju voljeti vojsku svoje države, ali bi trebali…”

About The Author
-