ČOVIĆ: PRIHVATIT ĆEMO IZMJENE IZBORNOG ZAKONA TEK KAD BIH BEZ MEĐUNARODNOG UTICAJA BUDE…

DONOSILA ODLUKE…

 

 

 

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović govorio o državnoj koaliciji, partnerskim strankama Trojke i evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i izmjenama izbornog zakonodavstva.

 

 

 

Čović kaže da unutar političkih partnera ima onih koji ne žele da se evropski put dogodi, a da je trenutno stanje i put prema Briselu satisfakcija za sav trud koji je uložen prethodnih godina.

 

 

 

Istaknuo je kako treba napraviti dinamičan plan za 2024. godinu te da postoji mehanizam koordinacije koji je davno uspostavljen, a koji neko želi eliminirati.

 

 

 

Ako riješimo pitanje Izbornog zakona, ako riješimo pitanje još nekih sedam ili osam zakona u pravnom odjelu. Mora zaživjeti pravna država BiH. Ona ne može zaživjeti dok nam neko nameće rješenja, a vanjski uticaj je mnogo jači nego kroz našu zakonodavnu i izvršnu vlast”, mišljenja je Čović.

 

 

 

Kada s Trojkom razgovaram bez svjetla javnosti apsolutno razumiju da Bosna i Hercegovina može preživjeti isključivo kao država u kojoj su tri konstitutivna naroda jednakopravno i legitimno predstavljena.

 

 

 

To će prihvatiti tek kada budu dovoljno autonomni da bez poticaja međunarodnih institucija donose svoje odluke.

 

 

 

Napravimo sastanak. Sve se dogovori. Stavimo na papir. I onda kada se vratite nazad netko kaže ‘ja nisam spreman potpisati’. Preslušamo snimak što smo govorili i pitamo je li to autentično? Dobijemo odgovor ‘jeste, ali nećemo potpisati’.

 

 

 

To je taj vanjski uticaj”, kaže lider HDZ-a.

 

(Hayat)

(271)

ČOVIĆ: PRIHVATIT ĆEMO IZMJENE IZBORNOG ZAKONA TEK KAD BIH BEZ MEĐUNARODNOG UTICAJA BUDE…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-