MEHMEDOVIĆ O PRESUDI: POZIV VELIKOSRPSKIM I VELIKOHRVATSKIM PROJEKTIMA DA KRENU NA SVE ILI NIŠTA

Vrlo je jasno da će ova presuda prisiliti Dragana Čovića na ekstremne poteze i da ćemo uskoro vidjeti Dragana Čovića pretvorenog u Dodika. Bit će prisiljen povlačiti slične poteze koje vuče Dodik, povlačiti se iz institucija, rušiti sistem, najavljivati osnivanje entiteta i otcjepljenje, rekao je Mehmedović

 

 

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se putem Facebooka sa komentarom o posljednjoj presudi Evropskog suda za ljudska prava rekavši kako bi EU i SAD trebalo da traže izmjenu mostarskog sporazuma i usklađivanje sa presudom.

 

 

Njegovo saopćenje u nastavku prenosimo u cjelosti:

 

Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića prema kojoj je legitimno predstavljanje diskriminatorno, tražim da Predsjedništvo BiH podnese zahtjev Delegaciji EU u BiH da se provođenje ove presude naknadno uvrsti kao prioritet među 14 uslova za kandidatski status te da Predsjedništvo zatraži od PIC-a jasan stav o značenju ove presude za političke pristupe administracije USA, State Departmenta, EU i samog PIC-a.
Vrlo je jasno da će ova presuda prisiliti Dragana Čovića na ekstremne poteze i da ćemo uskoro vidjeti Dragana Čovića pretvorenog u Dodika. Bit će prisiljen povlačiti slične poteze koje vuče Dodik, povlačiti se iz institucija, rušiti sistem, najavljivati osnivanje entiteta i otcjepljenje.

 

 

 

 

Dakle, ovu presudu moramo gledati i kao poziv velikosrpskim i velikohrvatskim projektima da naprave totalni haos i krenu na sve ili ništa.

 

 

Godinama BiH ima niz presuda na svojoj strani koje su potpuno ili u značajnoj mjeri zanemarene u realnosti ključnih međunarodnih faktora.

 

 

I ova presuda, pravedna i dobrodošla, jedna je u nizu presuda koje su manje više mrtvo slovo na papiru i lažna utjeha za žrtve diskriminacije jednako kao što su Haške presude ili Zakon o negiranju genocida lažna utjeha za žrtve zločina.

 

 

Podsjećam na ispunjavanje ranije utvrđenih 14 prioriteta Evropske komisije koje je Bosna i Hercegovina dobila još 2019. godine. Prema odluci Evropskog vijeća “To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine”.

 

 

Zato je važno tražiti od Evropskog vijeća da se presuda Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića prema kojoj je legitimno predstavljanje diskriminatorno, naknadno uvrsti kao novi, petnaesti prioritet, u suprotnom, ova presuda dolazi kao poziv separatističkim i diskriminatorskim politikama da krenu u ofanzivu za dovršenje svojih projekata i naprave totalni haos na političkoj sceni.

 

 

Sada je ključno da Predsjedništvo i grupacije poltičkih partija zatraže:

 

 

Da se obustave svi pregovori koji ne uključuju presudu Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Kovačević,
Da Delegacija EU u BiH i PIC pokrenu zvaničnu izmjenu Mostarskog sporazuma u dijelu u kojem se pominje legitimno predstavljanje,
Da EU i PIC i State department traže zvanično od Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića da preprave Mostarski sporazum
Da Delegacija EU u BiH insistira da se odredbe ove presude instaliraju u izborni zakon
Da se insistira na implementaciji presuda međunarodnih sudova, koje se tiču BiH.

 

(Hayat)

(567)

MEHMEDOVIĆ O PRESUDI: POZIV VELIKOSRPSKIM I VELIKOHRVATSKIM PROJEKTIMA DA KRENU NA SVE ILI NIŠTA

About The Author
-