U PETAK NAJAVLJENA ‘MEĆAVA’, MUP KS PRED VELIKIM ISPITOM: DA LI ĆE DODIKOVE PRISTALICE DOĆI U SARAJEVO

Dodikove pristalice zakazala su skup u Sarajevu najavivši da će mu prisustvovati trideset osoba, istovremeno pokrećući kampanju kojom žele pred Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dovesti na hiljade Srba iz RS-a.

 

 

MUP Kantona Sarajevo ima priliku da ovu potencijalnu sigurnosnu prijetnju sasijeće u korijenu i odbije izdati dozvolu za okupljanje. Za 1. septembar 2023. godine najavljen je protest podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću pred zgradom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 

 

Tim povodom Odbor za zaštitu i prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine podnio je zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo da odobri okupljanje zakazano za petak u 18 sati. Zahtjev je podnesen 24. augusta, a MUP Kantona Sarajevo do ponedjeljka 28. augusta još nije odlučio da li će izdati dozvolu ili će odbiti zahtjev Odbora.

 

 

-Prijavljeno je da će biti 30 učesnika na okupljanju. Uprava policije MUP-a KS će po zahtjevu odlučivati u narednom periodu u skladu sa zakonskim propisima – navedeno je iz MUP-a.

 

 

U međuvremenu je objavljen video u trajanju od 80 sekundi u kojem se pod sloganom “Ideš li, rode” pozivaju građani RS-a da dođu u Sarajevo i podrže optužene Dodika i Lukića.

 

 

Budi predstavnik svog prezimena, loze i predaka na saboru pravde kod Suda i tužilaštva be i ha u Sarajevu 1. septembra 2023. Srpska je danas pred sudom! Ideš li, rode…

 

 

Tvorci videa slogan su, očigledno, pozajmili iz pripovijetke Petra Kočića Kroz mećavu: starac Relja i dječak Vujo zapali su u mećavu, pa se Relja stalno okreće i pita Vuju: “Ideš li, rode”, a ovaj mu odgovara: “Idem, idem”. Otud na videu pitanje “ideš li rode” završava s tri tačke, tražeći od pozvanih da se sjećajući se Kočićevog djela odazovu riječima “idem, idem”.

 

 

Video počinje riječima da nema života bez slobode, ni sreće bez pravde, a “tvoja sloboda i pravda imaju ime i prezime: Republika srpska”.

 

 

“Sloboda i pravda su”, nastavlja se u propagandnom videu “u svakoj tvojoj borbi i u svakoj borbi tvoje majke i oca, djeda i pradjeda. Bez slobode i pravde nema pravog čovjeka. Za pravdu i slobodu su se borili i pobjeđivali svi tvoji i svi naši. Zato danas ustani, jer danas našem narodu, tvom narodu ponovo žele da oduzmu slobodu i zarobe pravdu.”

 

 

Narator zatim nastavlja redajući poznate floskule iz nacionalističko-populističkog repertoara o domaćim izdajnicima i stranim silama.

 

 

Ustani sa svojim narodom koji danas u miru, naoružan istinom i voljom da sačuva RS još jednom pokazuje da ne postoji linija, međa i granica koja može zaustaviti borbu za pravdu i da ne postoji strana sila i domaća izdaja koja može stati na put našoj volji da budemo slobodni.”

 

 

Optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. augusta 2023. godine. Oni su optuženi po novom članu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik a koji glasi: “Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, RS-a, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

 

 

Protiv Dodika je podignuta optužnica zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Rs-a i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku Rs-a.

 

 

Lukić je naložio objavljivanje pomenutih akata u Službenom glasniku Rs-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

 

(Hayat)

(821)

U PETAK NAJAVLJENA ‘MEĆAVA’, MUP KS PRED VELIKIM ISPITOM: DA LI ĆE DODIKOVE PRISTALICE DOĆI U SARAJEVO

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-