Kako je SDA-ov Mehmedović izbušio SDA-ovu priču o borbi za interese Bošnjaka

Od kada su otišli u opoziciju iz SDA slušamo priče o izdaji države i ugrozi interesa Bošnjaka.

 

 

Teza je, naime, da stranke Trojke nisu sposebne da očuvaju interes Bošnjaka u naletu srpskog i hrvatskog hegemonizma, te da je jedino rješenje vlast u kojoj naravno učestvuju oni.

 

 

Dakle, SDA je jedina koja prepoznaje pravi interes Bošnjaka i jedina je sposobna da ga izgura i očuva.

 

 

Međutim, sad je ovu političku ublehu razotkrio upravo njihov čovjek tražeći odgovore koji im nikako ne idu u prilog.

 

 

Naime, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović tražio je da mu se dostave podaci o nacionalnoj zastupljenosti uposlenika u institucijama BiH.

 

 

I dobio je dio.

 

 

Ukupno od 2.661 zaposlenog, Bošnjaka je manje za 12 posto nego što im pripada, Srba je više za pet posto, a Hrvata za 16 posto, ostalih je 52 posto više”, naveo je.

 

 

Dakle, Bošnjaci imaju 159 manje zaposlenih od broja koji im pripada. Srba ima 43, Hrvata 67 i ostalih 49 zaposlenih više nego što im pripada.

 

 

U nedavnom razgovoru za Raport, Mehmedović je kazao da je to tek dio odgovora koji je tražio.

 

 

“To je samo na osnovu pristiglih odgovora. Pola institucija nije odgovorilo. Na osnovnu pristiglih odgovora 159 manje je Bošnjaka zastupljeno nego što je to u propisu Dejtona”, rekao je Mehmedović.

 

 

Međutim, nije htio komentirati ko je kriv.

 

 

“To je jedna fabrika, jedan prirodni subjekt i gdje ljudi zarađuju plate na tome. Smatram da je to jedan veliki propust. Bez obzira ko je do sada pravio greške, taj odnos se sada mora popraviti”, zaključio je Mehmedović.

 

 

A, jasno je ko je kriv.

 

 

Upravo njegova SDA, ‘najveći zaštitnik Bošnjaka’, godinama unazad suvereno vladala državnim institucijama zajedno sa SNSD-om i HDZ-om.

 

 

Dakle, Bošnjaci su pod vladavinom SDA dobivali manje posla u institcijama koje SDA tako snažno brani.

 

 

Pored toga, SDA je izgubila četvrto ministarstvo u Vijeću ministara, koje je sad vraćeno. A i u raspodjeli direktorskih mjesta Bošnjaci su bili zakinuti, pa je i to vraćeno.

 

 

Zanimljivo je kako je izostala reakcija SDA nakon što je Mehmedović objavio ove podatke da govore o ugroženosti Bošnjaka i otetim ‘institucijama’.

 

(Raport)

(221)

Kako je SDA-ov Mehmedović izbušio SDA-ovu priču o borbi za interese Bošnjaka

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-