Grlić Radman o posjeti Dodika Moskvi: Poltičare treba odvratiti od politika koje nisu evropske

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman komentarisao je u Briselu posjetu Milorada Dodika u Moskvi poručivši da je potrebno raditi s političarima kako bi ih se odvratilo od onih politika koje nisu evropske.

 

 

“Potrebno je raditi s političarima iz BiH kako bi ih se odvratilo od onih politika koje nisu evropske. Siguran sam da će svi političari u BiH shvatiti da je jedina budućnost BiH u članstvu u EU i NATO-u”, rekao je Grlić Radman, odgovarajući na pitanje novinara da komentariše posjetu Dodika Moskvi.

 

 

Ministar je rekao da Hrvatska kao neposredni susjed Bosne i Hercegovine snažno pridonosi jačanju svijesti o važnosti da EU bude snažnije prisutna u regiji.

 

 

 

 

Grlić Radman je kazao da je pitanje zapadnog Balkana i evropske perspektive tih zemalja postalo još važnije nakon ruske agresije na Ukrajinu.

 

 

Srbija je jedina zemlja zapadnog Balkana koja se odbija uskladiti s Evropskom unijom i uvesti sankcije Rusiji. Na to je ukazao i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

 

 

 

 

Ministar Grlić Radman je rekao da je pozvao kolege iz EU da daju podršku kako bi Bosna i Hercegovina kako bi što prije započela s pristupnim pregovorima.

 

 

“Mislim da je to BiH zaslužila, učinila je znatne pomake”, rekao je Grlić Radman ističući važnost da jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

 

 

Foto: Twitter

(Klix)

(51)

Grlić Radman o posjeti Dodika Moskvi: Poltičare treba odvratiti od politika koje nisu evropske

About The Author
-