Evropa na prekretnici! Dogodilo se ono od čega su strahovali i Pariz i Berlin! Šta su pokazali izbori za Evropski parlament!

Rezultati izbora za Europski parlament više su utjecali na zemlje članice EU pojedinačno nego na sam Europski parlament, ocjenjuje Euraktiv u analizi izbora.

 

 

 

U Francuskoj je predsjednik Emmanuel Macron pozvao na prijevremene izbore nakon uspjeha krajnje desnice, koji je ocijenjen kao “poraz koji se može slomiti”, prenosi portal.

 

 

U Berlinu, porast krajnje desnog AfD-a, koji je bio drugi, i uvjerljiva pobjeda desnog centra CDU-CSU pokazuju da je koalicijska vlada koju vodi socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz značajno oslabljena.

 

 

U Madridu raste pritisak na vladajuću stranku PSOE, budući da je PP desnog centra pobijedio na izborima, dodatno ojačavši ionako “krhki politički krajolik”, navodi briselski portal.

 

 

U Kopenhagenu (Danska), centristička koalicijska vlada izgubila je gotovo 15 posto u roku od dvije godine od posljednjih izbora, dok je u Tallinnu (Estonija) centristička vladajuća stranka Kaya Kallasa u krizi jer je zauzela treće mjesto, ali za sada u toj zemlji neće biti raspisani izvanredni izbori.

 

 

U Grčkoj je Nova demokracija desnog centra u godinu dana izgubila 1,1 milijun glasova i razmišlja o rekonstrukciji vlade, dok je u Budimpešti stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána ostvarila slabiji rezultat od dosadašnjeg.

 

 

 

 

 

 

Kako se navodi, nove bilance u Europskom parlamentu pokazuju da je stabilna proeuropska koalicija realan scenarij unatoč usponu ekstremne desnice diljem Europe.

 

 

EPP desnog centra, EU socijalisti i liberalna Renew Europe mogli bi formirati većinu od 403 mjesta, a rezultati povećavaju mogućnost da kandidatkinja EPP-a Ursula von der Leyen bude ponovno izabrana za čelnicu Europske komisije.

 

 

Christopher Glick, direktor tvrtke za političku analizu Forefront Advisors, rekao je da većina centrističkog trojca izgleda prilično solidno i vjerojatno ima više od 410 mjesta.

 

 

Ocijenio je da von der Leyen više ne treba potpora Djordje Meloni ili ECR-a da bude ponovno izabrana za predsjednicu EK te da će pregovori između EPP-a, socijaldemokrata i “Obnove Europe” sada biti “jednostavni”.

 

 

Štoviše, socijalisti su poručili da neće podržati von der Leyen ako bude bilo kakve suradnje s ECR-om ili Meloni, zaključuje Eurative.

 

(Informer)

(189)

Evropa na prekretnici! Dogodilo se ono od čega su strahovali i Pariz i Berlin! Šta su pokazali izbori za Evropski parlament!

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-