KARADŽIĆEV ADVOKAT PETRONIJEVIĆ BRANIT ĆE DODIKA: „Krajnje je vrijeme da se ponašanju Christiana Schmidta stane na put i da se dođe do…“

Inicijativa koja je pokrenuta, za formiranje savjeta za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, usmjerena je da se pripremi pravno politička analiza svih onih koji pokušavaju da destabilizuju BiH, ali i Republiku Srpsku, rekao je Petronijević.

 

 

Optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića je jedna vrsta političke optužbe, sa mnogo manje krivičnog prava, a mnogo više politike, koja je destruktivna, rekao je za RTRS advokat iz Beograda Goran Petronijević, inače advokat ratnog zločinca Radovana Karadžića.

 

 

Posljednje je vrijeme da se ponašanju Christiana Schmidta stane na put i da se dođe do stanja da se građani Republike Srpske zaštite od njegove samovolje.

 

 

 

 

Inicijativa koja je pokrenuta, za formiranje savjeta za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, usmjerena je da se pripremi pravno politička analiza svih onih koji pokušavaju da destabilizuju BiH, ali i Republiku Srpsku, rekao je Petronijević.

 

 

Podsjetimo, srbijanski advokat Goran Petronijević je predsjednik Upravnog odbora Fonda „Ruska humanitarna misija“ sa kojim su vlasti Republike Srpske potpisale Memorandum o saradnji.

 

 

Njemu je početkom marta 2022. godine OSA zabranila ulazak u BiH označivši ga osobom koja predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH, a skidanje sa takozvane bh. crne liste uslijedilo je nakon sastanka državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića i rukovodstva OSA-e sa Almirom Džuvom i Ristom Zarićem na čelu.

 

 

Goran Petronijević je najprije do 2001. godine bio sudija, a njegov prelazak u advokate dogodio se nakon promjene režima u Srbiji 2000. godine.

 

 

Bio je posmatrač referenduma u Ukrajini na Krimu. U Hagu je zastupao Veselina Šljivančanina, koji je oslobođen optužbi. U Srbiji je zastupao razne klijente, od estradnih umjetnika, do osoba optuženih za najteža krivična djela.

 

 

U svojoj karijeri sudije, Petronijević je bio predsjedavajući suda u maju 2000. godine, kada je 141 Albanac osuđen za napade na policajce i vojsku u Đakovici na Kosovu, ali je ta presuda ukinuta i svi su pušteni na slobodu godinu dana kasnije.

 

 

Septembra iste godine tadašnji sudija Petronijević bio je jedan od članova sudskog vijeća u procesu koji je vođen protiv čelnika zapadnih zemalja koji su osuđeni zbog bombardovanja SR Jugoslavije. Među osuđenima su bili predsjednici SAD-a i Francuske, Bill Clinton i Jacques Chirac kao i njemački kancelar Gerhard Schröder. Međutim, i ta presuda je naredne godine ukinuta.

 

 

Bio je član advokatskog tima ratnog zločinca Radovana Karadžića, bio je jedan od organizatora anti NATO protesta u Nišu, ali ono što je najbitnije – Petronijević je bio branilac Bratislava Dikića, bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije optuženog da je, uz pomoć ruskih obavještajaca, pokušao da izvrši državni udar u Crnoj Gori kako bi spriječio ulazak te zemlje u NATO.

 

 

Bratislav Dikić je, prema pisanju podgoričkih medija, otkazao je punomoć advokatu Petronijeviću, jer je želio da prizna krivicu, ali mu je njegov branilac – zabranio.

 

 

Advokat Petronijević nedugo nakon toga oglasio se putem ruske agencije Sputnjik.

 

 

 

 

„Prijetili su nam, prisluškivali advokate odbrane, onemogućavali odbranu, tome treba dodati rigidan stav Sudskog veća prema svemu što odbrana predlaže. Jednom rečju, postupak može da se meri sa kafkijanskim, u pravom smislu te reči. Ovo je jedan potpuno nakaradan postupak u neljudskim uslovima u odnosu na odbranu, u odnosu na okrivljene, u odnosu na sve, uz njegovo visočanstvo, ’patrijarha istine‘, čuvenog Sinđelića“, kazao je krajem januara 2018. godine Goran Petronijević.

 

 

Advokat Petronijević poznat je kao proruski aktivista. U martu 2016. godine, zajedno sa Bratislavom Dikićem, bio organizator anti NATO protesta u Nišu. Na jednoj od brojnih fotografija sa tog skupa u društvu Gorana Petronijevića i Bratislava Dikića nalazi se i vođa Srbske časti – Bojan Stojković. S njima je tada bio i Nemanja Ristić presuđivani ubica iz Srbije i član beogradskog podzemlja.

 

(SB)

(57)

KARADŽIĆEV ADVOKAT PETRONIJEVIĆ BRANIT ĆE DODIKA: „Krajnje je vrijeme da se ponašanju Christiana Schmidta stane na put i da se dođe do…“

About The Author
-