ERDOGAN U BERLINU ŠOKIRAO NIJEMCE: “Ja slobodno govorim jer nemamo dug prema Izraelu. Mi nismo prošli kroz holokaust!”

Pojedini njemački mediji su Erdoganovo obraćanje nakon sastanka sa Scholzom okarakterisali kao “skandalozno”, dok je sama pres-konferencija protekla u prilično napetoj atmosferi.

 

 

 

Ako Turska i Njemačka zajedno postignu humanitarni prekid vatre u izraelskom ratu u Gazi, regija može biti spašena iz vatrenog obruča, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 

 

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu s kojim je kasnije planiran sastanak, Erdogan je rekao da je 13.000 Palestinaca, uključujući djecu, žene i starce, do sada ubijeno u ratu i da je gotovo cijela Gaza uništena zbog izraelskih napada na opkoljenu enklavu.

 

 

Pojedini njemački mediji su Erdoganovo obraćanje nakon sastanka sa Scholzom okarakterisali kao “skandalozno”, dok je sama pres-konferencija protekla u prilično napetoj atmosferi.

 

 

Erdogan je naveo da će se na sastanku fokusirati na trgovinske, političke i vojne odnose, posebno na razvoj stanja između Rusije i Ukrajine i konačno na trenutnu situaciju između Izraela i Palestine.

 

 

“I ovdje ću govoriti jasno. Zato što se 7. oktobar opisuje kao historijski početak. O periodu nakon 7. oktobra se uopće ne govori. Do sada je, nažalost, ubijeno 13.000 palestinske djece, žena i staraca. Osim toga, gotovo da više nema mjesta koje se zove Gaza, sve je uništeno. Može li se Hamasovo oružje i moć uporediti sa oružjem i moći Izraela? Da li Izrael trenutno ima nuklearno oružje? Ima, ali ako pitate Izrael o ovome, oni neće reći ‘postoji’. Zato što veoma dobro koriste laži”, rekao je turski lider.

 

 

Podsjetio je na oštećene ili uništene bogomolje, džamije, crkve i bolnice.

 

 

Naveo je da napadi na bolnice i ubijanje djece nema u Tori.

 

 

“Nema ništa od ovoga u Tori. Ne možete to učiniti. Ali, kao što se ovdje vidi, kako se puca na tu djecu? Kako ih ubijaju u bolnicama? Hoćemo li stajati vezanih ruku pred ovim? Zar nećemo podići glas protiv ovoga? Ako nam ruke i jezik ostanu vezani, ne možemo to objasniti historiji. Izraelsko-palestinski rat ne treba vrednovati psihologijom duga. Vidite, ja slobodno govorim. Zato što nemamo duga prema Izraelu. Da smo dužni, ne bismo mogli tako slobodno da pričamo. Ali oni koji imaju dug, ne mogu slobodno govoriti. Mi nismo prošli kroz Holokaust. Nemamo takvu situaciju. Nemamo dug prema nikome”, izjavio je Erdogan.

 

 

Rekao je da će o svim tim pitanjima razgovarati tokom ovog putovanja, ali je najvažnije pitanje o kojem će govoriti kako riješiti problem.

 

 

Prema njegovim riječima, važno je koliko će Turska i Njemačka doprinijeti humanitarnom prekidu vatre i kako će poduzeti te korake.

 

 

“Jesmo li spremni za ovo ili ne? Sedmicu dana kasnije Steinmeier ide u Izrael. Ono što je važno je da zajedno postignemo humanitarni prekid vatre. Ako Turska i Njemačka zajednički postignu humanitarni prekid vatre u ratu u Gazi, regija može biti spašena iz vatrenog kruga. To se zove razmjena talaca. I mi smo za ovo. Ali kada kažete taoci, koliki je broj talaca u Izraelu u smislu broja talaca? S druge strane, koliki je broj talaca koje drži Hamas ili Palestina? Kada pogledamo ovo, Izrael ima mnogo više talaca u svojim rukama. Taoci i zarobljenici godinama su u rukama Izraela. Moramo da vidimo i ovo. Bilo bi nepravedno ako to ne vidimo”, rekao je Erdogan u Berlinu.

 

 

Naveo je da će tokom susreta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom na sasvim drugačiji način razgovarati o dešavanjima u Gazi.

 

 

“Kao Turska, od početka događaja izjavljivali smo da ne odobravamo napade na civile. Naš prioritet je da osiguramo prekid vatre i nesmetan protok humanitarne pomoći. Naravno, želja nam je da što više pacijenata, povrijeđenih ili oboljelih od raka, dovedemo u našu zemlju i liječimo ih. Međutim, ono što se dogodilo nam je još jednom pokazalo da je rješenje o dvije države zasnovano na granicama iz 1967. godine sada neizbježno. Kao Turska, naš cilj je uspostaviti klimu u kojoj Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih u miru i gdje prevladavaju mir i povjerenje. Moramo to postići. Mislim da bi svi trebali preuzeti odgovornost da osiguraju pravedan i trajan mir na Bliskom istoku”, poručio je Erdogan.

 

 

 

 

 

 

Poručio je da je u zajedničkom interesu i Turske i Njemačke da se njihova saradnja u sektoru odbrane odvija nesmetano.

 

 

Naveo je da Turska nije pravila razliku između Evrope i Afrike u svom radu na Sporazumu o crnomorskom žitnom koridoru.

 

 

“Oko 40 posto onoga što je došlo iz Crnomorskog žitnog koridora otišlo je u Evropu, 14 posto je otišlo u Afriku, 14 posto je stiglo kod nas. Postoje koraci koje treba da preduzmemo, postoje stvari koje treba da uradimo. Mi radimo ovo. Trenutno Rusija planira da pošalje žito u četiri ili pet zemalja kroz takav koridor i napravit će sledeći korak”, pojasnio je Erdogan.

 

 

Ukazao je i na potrebu da dvije zemlje bliže sarađuju kada je u pitanju borba protiv terorizma.

 

 

Dotakao se i članstva Turske u Evropsku uniju.

 

 

“Kao što znate, ranije sam izjavio da iskreno želimo da ovaj proces ponovo dobije zamah. Dugo smo imali opravdana očekivanja o pitanjima kao što su ažuriranje Carinske unije i liberalizacija viznog režima. Turska je čekala pred vratima Evropske unije 52 godine. Danas ćemo razgovarati o olakšavanju viznog procesa dok se ne postigne vizna liberalizacija”, dodao je Erdogan.

 

 

Njemački kancelar Scholz o dešavanjima u Gazi: “Dvodržavno rješenje treba da bude krajnji cilj”

 

 

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u petak da treba uložiti sve napore da se smanji broj civilnih žrtava u Gazi.

 

 

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Berlinu, Scholz je rekao da imaju neslaganja oko izraelske vojne kampanje, ali da bi željeli da nastave dijalog.

 

 

“Razgovarat ćemo kako možemo spriječiti dalju eskalaciju u regionu”, rekao je Scholz, dodajući da Njemačka, iako brani pravo Izraela na samoodbranu, nije ravnodušna prema patnjama Palestinaca.

 

 

Poručio je da “treba učiniti sve da se smanji broj civilnih žrtava”.

 

 

Osvrćući se na izraelske napade na Gazu, Scholz je naveo da oni oštro osuđuju Hamas.

 

 

“Razgovarat ćemo o tome šta možemo da uradimo u vezi s tenzijama u regionu. Zabrinuti smo zbog širenja sukoba u regionu. Izrael ima pravo da se brani prema međunarodnom pravu. Svaki život ima jednaku vrijednost. Ono što govorimo je da smo tužni zbog onoga kroz šta prolaze ljudi u Gazi. Dvodržavno rješenje treba da bude krajnji cilj. Pravo Izraela na postojanje je neophodno. U našoj zemlji nema mjesta za antisemitizam”, kazao je Scholz.

 

 

Govorio je i o muslimanima u Njemačkoj.

 

 

“Oko pet miliona muslimana u Njemačkoj ima svoje mjesto ovdje, a mi smo protiv onih koji ih negiraju”, rekao je njemački kancelar.

 

 

Navodeći da su na Bliskom istoku velike tenzije i da im je važno ono što se dešava u regionu, rekao je da je važno govoriti direktno u teškim vremenima.

 

 

Njemački kancelar je napomenuo da će razgovarati i o konkretnom napretku u pogledu članstva Turske u Evropskoj uniji.

 

 

“Zaostali smo za svojim potencijalom u odnosima, vidjet ćemo kakav napredak možemo ovdje napraviti”, kazao je Scholz.

 

 

Ranije je Erdogan kritikovao zapadne vlade zbog pružanja sveobuhvatne podrške izraelskoj vladi, ali i zbog zatvaranja očiju pred “ratnim zločinima” počinjenim u Gazi.

 

 

Njemačka vlada je više puta govorila da Izrael ima pravo da se brani od Hamasa i protivila se pozivima na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, tvrdeći da će to donijeti predah palestinskoj grupi.

 

 

Njemačka kaže da snosi historijsku odgovornost za sigurnost Izraela zbog nacističke prošlosti te zemlje i zločina počinjenih nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

 

 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

 

(SB)

(1136)

ERDOGAN U BERLINU ŠOKIRAO NIJEMCE: “Ja slobodno govorim jer nemamo dug prema Izraelu. Mi nismo prošli kroz holokaust!”

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-