Nastradaće! “Crna smrt” prijeti da pokosi Gazu, hitno se oglasio Izrael: Morali bismo da zaustavimo rat…

Predsjedavajući Savjeta za nacionalnu bezbjednost Cači Hanegbi izjavio je danas da je ratni kabinet pristao na “poseban zahtjev” SAD da se dopusti ulazak dva kamiona goriva svakog dana u Gazu kako bi mogli da upravljaju sistemom za prečišćavanje otpadnih voda u Pojasu Gaze, koji je na ivici kolapsa.

 

 

 

Hanegbi je rekao da bi kolaps sistema rizikovao masovno širenje bolesti u Gazi, što bi uticalo i na palestinske civile u enklavi i na hiljade izraelskih vojnika koji tamo djeluju.

 

 

Ako bi izbila kuga, morali bismo da zaustavimo rat – istakao je Hanegbi, objašnjavajući da IDF ne bi mogle da nastave sa radom usred strašne humanitarne krize i da bi međunarodni protest dostigao novi vrhunac.

 

 

Predsjedavajući Savjeta za nacionalnu bezbjednost je rekao da su ministrima šefovi bezbednosti rekli da je u redu da se dozvoli ulazak goriva, koje iznosi samo dva do četiri odsto od onoga što je inače ulazilo u Pojas Gaze dnevno prije rata.

 

 

Foto: EPA

 

 

 

Hanegbi je tokom konferencije za novinare rekao da će Izrael pristati samo na prekid vatre u zamjenu za oslobađanje velikog broja talaca, a ne na „manipulativno oslobađanje“ koje je uradio Hamas u PR svrhe.

 

 

Tek tada ćemo pristati na prekid vatre i biće veoma ograničen i kratak, jer ćemo nakon toga nastaviti da napredujemo ka našim ratnim ciljevima – istakao je Hanegbi.

 

 

Na pitanje šta je izraelska strategija za Gazu posle rata, kao i izraelski premijer Benjanim Netanijahu i Hanegbi je izbegao da odgovori na to pitanje i umjesto toga rekao koji su izraelski kratkoročni ciljevi.

 

 

– Ratni plan je eliminisanje Hamasa. To je jedini način na koji možemo da osiguramo da poslije nećemo biti ugroženi iz Gaze, što je cilj broj jedan koji je kabinet dao vojsci da postigne, kazao je on.

 

 

– Drugi cilj, koji je isto toliko svet kao i prvi, jeste da oslobodimo taoce – naglasio je on.

 

 

 

Jutarnji list - 'Imamo 24 sata... Dobro pogledajte ove prizore. Ako prestanemo raditi, cijeli svijet će biti odgovoran'

 

(Informer)

(374)

Nastradaće! “Crna smrt” prijeti da pokosi Gazu, hitno se oglasio Izrael: Morali bismo da zaustavimo rat…

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-