Dodikova odbrana traži da sudski postupak protiv njega vodi…

sud u Banjoj Luci…

 

 

Odbrana predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika traži od Suda BiH da se sudski postupak protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića prenese u Osnovni sud u Banjoj Luci.

 

 

Ovu informaciju je za RTRS potvrdio Goran Bubić koji je naveo da je mjesto izvršenja radnji, koje se u optužnici stavljaju na teret Dodiku i Lukiću, na području Osnovnog suda u Banjoj Luci gdje obojica imaju i prebivalište.

 

 

Glavni pretres Dodiku i Lukiću zakazan za 22. novembar - princip.news

 

 

Osim toga je navedeno da se sumnja u pristrasnost Suda BiH te da zbog toga traže da postupak umjesto državnog vodi sud u Banjoj Luci.

 

 

Bubić kaže da je Dodik imao i javnu polemiku 2020. godine između s predsjednikom Suda BiH Ranka Debevecom te smatra da zbog nje suđenje ne može biti pravično.

 

 

Prethodno je, podsjetimo, Sud BiH pozitivno odgovorio na zahtjev za odgodu ročišta zakazanog za 22. novembar zbog Dodikovog puta u Mađarsku.

 

 

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

 

 

 

 

Iako je za ovo krivično djelo predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora, mnogi već sada špekuliraju o mogućnosti izricanja uslovne kazne Dodiku, čime bi ostao na slobodi, ali s obavezom da ne ponovi krivično djelo za koje se trenutno tereti.

 

 

 

(Klix)

(245)

Dodikova odbrana traži da sudski postupak protiv njega vodi…

About The Author
-