Čega se Dodik uplašio? Objavio ‘kompletan’ stenogram da se vidi da se ‘šalio’ kad je pričao o valuti RS

Nakon što je Face televizija objavila stenogram sa sastanka Milorada Dodika i njemačkog zastupnika Manuela Sarazzina, čini se da je predsjednik RS uložio trud da tamponira štetu.

 

 

Naime, Face TV je poseban naglasak stavila na dio razgovora Sarazzina i Dodika u kojem govore o otcjepljenu RS, a predsjednik RS govori o valuti koju BiH ovaj entitet navodno koristio. Dodik je tako izjavio da bi koristili ‘svoju’ valutu i da bi uveli rublju.

 

 

Sarazzin: Koju valutu planirate da uvedete kada se otcijepite?”, rekao je Manuel Zaracin, specijalni izaslanik Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan.

 

 

Dodik: Našu!

 

 

Sarazzin: (smijeh)

 

 

Dodik: Imamo mi pripremljenu…Smijete se Vi, šta…Pa mi poštujemo Vašu valutu. Rublju! Eto koju ćemo valutu uvesti.

 

 

Sarazzin: Da li se možete sjetiti kako je Soroš napravio svoju valutu?

 

 

Dodik: Mi ćemo uvesti rublju ili tako nešto.

 

 

Sarazzin: Puno sreće sa rubljom.

 

 

Dodik: I onda ćemo prodavati gas. Mi vama, dabome.

 

 

Sarazzin: Ne trebamo više.

 

 

Dodik: A ne trebate? Pa to možda Vaša opcija, ali vidjećemo. Možda Vas interesuje litijum?

 

 

Sarazzin: Iznos deviznog kursa jednostavno…

 

 

Dodik: Dobro ok, ovo sam se malo šalio na Vaše pitanje o valuti. Naravno da to nije neizvjesno. Ali, da li mislite da je toliko snažna konvertibilna marka da ćemo mi žaliti za njom?

 

 

Kod Vaše Deutsche bank, nalaze se depoziti Centralne banke u BiH. Naša Centralna banka ne može da emituje ni ono za šta ima realno pokriće. Recimo, mi sada imamo 500 miliona evra više u depozitima nego što imamo emisije konvertibilne marke.

 

 

Čekaj, ovo je suština. Ovo je suštinsko pitanje. A možete i Vi biti meni iskreni pa reći koliko ste emitovali evra bez pokrića u zadnje tri godine? I hoćete da Vam ja donesem odluku Evropske centralne banke koja je to uradila? Eto, mi nemamo emisionu banku.

 

 

Sarazzin: Da li bi postojao fiksni devizni kurs sa evrom ili dolarom, kada bi se uvela ova valuta ili bi to bilo u slobodnom opticaju?

 

 

No, već danas Dodik je u izjavu za RTRS kazao da je stenogram on dao nekim ‘srpskim kadrovima’ i da mu nije jasno kako je on došao do medija u FBiH. Zbog toga je Dodik dao navodno kompletan stenogram RTRS-u.

 

 

No, zanimljivo je kako RTRS pravi uvod u priču. Oni posebno ističu da se iz ‘kompletnog’ stenograma vidi na kojim pitanjima se Dodik šalio, a na kojima nije.

 

 

Kod valute se navodno šalio.

 

 

Upravo je to poruka za koju je stalo da Dodik pošalje u javnost i međunarodnoj zajednici, dok je u drugom dijelu istakao priču o parama, Schmidtu i Njemačkoj.

 

 

Dodik tako smiruje situaciju govoreći o mogućem otcjepljenu RS, ističući da se šalio i da opušteno razgovara sa gostom, međutim isto tako ostaje pri svom stavu da može preživjeti i bez novca iz Njemačke. I naravno da neće priznati Schmidta.

 

(Raport)

(1509)

Čega se Dodik uplašio? Objavio ‘kompletan’ stenogram da se vidi da se ‘šalio’ kad je pričao o valuti RS

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-