Bolno pismo 10-godišnje djevojčice: Sve što poželim, padne mi u vodu, jer mi moj baba ne može pružiti…

Proživljavajući agoniju svoje porodice, desetogodišnja djevojčica, kćerka radnika “Tuzla-kvarca”, napisala je iskren i bolno emotivan post na Facebook stranici COD Luna, reagujući na užas kroz koji prolaze ova firma i njeni uposlenici u borbi protiv zastrašujuće koruptivne mreže u Tuzlanskom kantonu.

 

 

Gotovo da nema čovjeka u BiH koji nije čuo za užasavajuću sudbinu kompanije ‘Tuzla kvarc’, uspješnu tuzlansku firmu za eksploataciju kvarcnog pijeska koja je nakon prijave korupcije i vlastite borbe protiv ogrezlog koruptivnog sistema u Tuzlanskom kantonu, dovedena do propasti.

 

Agonija uništene firme i dalje traje, sudski proces protiv visokopozicioniranih uposlenika Vlade TK za krivična djela korupcije je u toku, a zastrašujući slučaj korupcije iz BiH stigao je i do najviših evropskih instanci.

 

Shodno tome, u januaru je premijerima Denisu Zvizdiću i Fadilu Novaliću upućeno otvoreno pismo od strane Internacionalnog projekta za zaštitu zviždača iz Berlina – Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Evrope i međunarodna koalicija za zaštitu firme ‘Tuzla kvarc’, zbog neviđene odmazde koju ova firma trpi od koruptivne mreže u BiH.

 

U pismu se premijeri Zvizdić i Novalić informišu da je međunarodna koalicija za zaštitu ‘Tuzla kvarca’ počela kampanju pred međunarodnim investitorima, sa porukom da nije vrijeme za investiranje u BiH, pa se između ostalog poručuje:

 

“Mi smo počeli da informišemo strane investitore u vezi slučaja ‘Tuzla kvarc’. Zajednica investitora treba da zna da se pravni okvir u BiH upotrebljava protiv prijavitelja korupcije, sa pravosudnim sistemom i agencijama za provedbu zakona koje koriste ogromne resurse da procesuiraju prijavitelje korupcije, prije nego su spremni da istražuju i procesuiraju javne službenike koji su prijavljeni za korupciju. U ovakvoj situaciji, mi šaljemo jasnu poruku internacionalnim investitorima da sada nije vrijeme za investiranje u BiH. Slaba zaštita zviždača može izložiti kompanije i vlade velikom riziku”.

 

U međuvremenu, firma “Tuzla kvarc” prolazi kroz stravičnu borbu za pravdu i pravo na rad, njeni uposlenici mjesecima ne primaju plate, a egzistencija uspješne i prosperitetne kompanije potpuno je uništena.

 

Proživljavajući agoniju svoje porodice, desetogodišnja djevojčica, kćerka radnika “Tuzla-kvarca” (čiji je identitet poznat redakciji DEPO Portala), napisala je iskren i bolno emotivan post na Facebook stranici Centra za odgovoronu demokratiju – Luna, reagujući na film “Cijena pravde” – dokumentovano svjedočanstvo o uništavanju ove bh. kompanije.

 

A u njemu je napisala sljedeće:

“Žalosno, moj život započeo je sa Tuzla Kvarcem, jer moj baba radi tu… Nemamo ništa, svaki dan nam upitan, za sve što tražim od njega ili za školu ili za ostale svoje dječije potrebe. Do kada će me pratiti neimaština i ovakva budućnost, ne znam ni sama… Ali voljela bih da se i moj život promijeni na bolje, da i ja jedan dan imam kao moje drugarice i moje vršnjakinje, jer sve što poželim, to mi padne u vodu… Moj baba mi to ne može pružiti jer nema od čega, a bajagi ide na posao… Nadam se da će mi doći bolji dani… i da ce TUZLA KVARC stati na noge…”

 

kcerka-uposlenika-tuzla-kvarc

 

Tužne rečenice djevojčice koja je već sada svjesna da “ne može imati ono što imaju njeni vršnjaci” mnoge će dirnuti u srce, a da li će reagovati i oni na čiji obraz udara slučaj nezajažljive korupcione mreže ispletene oko jedne firme samo zato što je prijavila korupciju, primjer koji je i današnju Evropu zgrozio – nismo sigurni!

(64)

Bolno pismo 10-godišnje djevojčice: Sve što poželim, padne mi u vodu, jer mi moj baba ne može pružiti…

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider |
About The Author
-