Biden i Meloni o Zapadnom Balkanu: Ojačali smo koordinaciju kako bi pogodovali deeskalaciji

Američki predsjednik Joe Biden zahvalio je premijerki Giorgiji Meloni i Italijanima na njihovoj “veoma snažnoj podršci” Ukrajini, javljaju agencije.

 

 

Prvi odlazak desničarke Meloni u Bijelu kuću kao premijerke okupio je dva lidera G7 s prilično radikalno različitim domaćim politikama, koji su ipak našli zajednički jezik u pitanjima vanjske politike od njene inauguracije u oktobru prošle godine.

 

 

Italija, koja će preuzeti rotirajuće predsjedavanje G7 početkom sljedeće godine, zauzela je strogi stav prema ruskoj invaziji na Ukrajinu i nagovijestila je da bi Rim mogao zaustaviti svoje učešće u kineskoj globalnoj inicijativi za izgradnju infrastrukture Pojas i put.

 

 

Italija i Sjedinjene Države su također čvrsto uz Ukrajinu i čestitam vam na vašoj jakoj podršci u odbrani od ruskih zvjerstava, a to je ono što jesu”, rekao je Biden tokom manjeg dijela sastanka koji je bio otvoren za novinare.

 

 

“I zahvaljujem se italijanskom narodu. Želim da im se zahvalim što podržavaju vas i podržavaju Ukrajinu. To čini veliku razliku”, rekao je on.

 

 

 

 

U zajedničkoj izjavi nakon razgovora, dvoje lidera ponovo su se obavezali da će zadržati podršku Ukrajini “koliko god bude potrebno”.

 

 

Također su se osvrnuli na niz drugih vanjskopolitičkih pitanja, a među njima i na Balkan.

 

 

Sjedinjene Američke Države i Italija ponovno potvrđuju svoju zajedničku predanost sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana i svoju dugogodišnju podršku euroatlantskim integracijama regije.

 

 

Odlučili su ojačati koordinaciju kako bi pogodovali deeskalaciji i pomirenju te su priznali ključnu ulogu Kvinte.

 

 

Sjedinjene Države pozdravljaju predanost italijanske vlade zapadnom Balkanu, uključujući doprinos italijanskih oružanih snaga misijama KFOR-a, EULEX-a i EUFOR-a Althea”, saopćeno je iz Bijele kuće.

 

(Raport)

(47)

Biden i Meloni o Zapadnom Balkanu: Ojačali smo koordinaciju kako bi pogodovali deeskalaciji

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-