ANDREJ NIKOLAIDIS: Zašto Dritan i Joanikije dijele i svađaju Crnu Goru?

Ako ova vlada i preživi, ista će se stvar – podijeli pa vladaj – ponoviti sa Otvorenim Balkanom, u koji će Dritan gurati Crnu Goru: ne uprkos tome što ta tema javnost dijeli, nego baš zato.

 

 

Piše: Andrej NIKOLAIDIS

 

Hoće li URA i Crkva Srbije napokon prestati da produbljuju podjele u Crnoj Gori? Šta još treba da se desi pa da se njihova zeleno-crna, ekološko-teološka, tajkunsko-manastirska koalicija koncentriše na ono što zapravo zanima građane Crne Gore – evropske integracije i bolji standard, takozvane „životne teme“?

 

 

Odgovor na prvo pitanje je, jasno: neće.

 

 

Odgovor na drugo je: ništa. Jer šta god da se desi, oni od svog cilja – a taj cilj je vrlo daleko, tamo daleko od EU – odustati neće.

 

 

Obratite pažnju na duet Dritan-Joanikije: kako sinhronizovano kontaminira javni prostor i provocira suverenistički opredijeljene birače.

 

 

Umjesto da se fokusira na ono za šta ima nespornu podršku građana, umjesto da pokuša da Crnu Goru uvede u EU, premijer Abazović kao prioritet svoje vlade postavlja ugovor sa Joanikijevom korporacijom. Njegova vlada usvaja ugovor koji je suprotan sa zakonom, ustavom, te istorijskom i svakom drugom istinom. U preambuli ugovora vlada i crkva lažu. U pravno obavezujućem dijelu ugovora, kradu.

 

 

Ako postoje dvije strane u Crnoj Gori, URA nije između njih, nego u prvoj liniji jedne od njih. Oni predvode napad.

 

 

Svi znaju da će Abazović potpisati ugovor i da će ga potpisati ovih dana.

 

 

Ali umjesto da ga potpišu bez dodatnog iritiranja onih koji se ugovoru protive, Joanikije intenzivira provokacije: najprije parastosom ratnom zločincu Mihailoviću, potom najavom rušenja mauzoleja – dakle direktnim napadom na samo simboličko srce Crne Gore.

 

 

Zašto Joanikije to radi baš sada?

 

 

Prvi je razlog taktički interventan: da bi prikrio korupcionašku aferu „Lob“, koja potresa njihovu koaliciju i vladu.

 

 

Drugi je razlog strateški i stvar je dugoročne njihove agende: zato da bi, kada za koji dan njegov partner in crime Abazović potpiše ugovor, javnost bila što više iritirana, time i bijesna.

 

 

Da bi se, nakon toga, Dritan pojavio kao figura koja miri.

 

 

Ne: Dritan je figura koja radikalno polarizuje i dijeli Crnu Goru.

 

 

Joanikije i on istu su igru odigrali na Cetinju, gdje je Dritan silom države obezbjeđivao helikoptersku dostavu mitropolita u tamošnji manastir.

 

 

Ako ova vlada i preživi, ista će se stvar – podijeli pa vladaj – ponoviti sa Otvorenim Balkanom, u koji će Dritan gurati Crnu Goru: ne uprkos tome što ta tema javnost dijeli, nego baš zato.

 

 

 

 

To je igra.

 

 

Oni žele vaš bijes, jer vaš bijes radi za njih.

 

 

A vi vidite hoćete li im to što od vas žele i dati.

 

(CdM.me)

(141)

ANDREJ NIKOLAIDIS: Zašto Dritan i Joanikije dijele i svađaju Crnu Goru?

| Foto/Video, Kolumne, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-